palpal

Apel radnika opljačkanog Ribnjaka Saničani u Prijedoru

Dobio sam pismo radnika opustošenog Ribnjaka Saničani iz Prijedora koji su zabrinuti zbog nelegalne sječe šume u ribnjaku kojom se narušava ekosistem. Pismo prenosim u cjelosti..

 

Poštovani Gospodine Vukanoviću,

Obraćamo Vam se u nadi da ćete nam pomoći i da ćete podijeliti naš apel. Juče 22.01.2022.god. u posjed RIBNJAKA SANIČANI PRIJEDOR ušli su radnici firme „VB-PROGRES“ d.o.o. kao i njihova mehanizacija, kamion i bager sa rukom za sječu stabala i počeli sa sječom drvne mase koja se nalazi u posjedu RIBNJAKA SANIČANI.

Većinu radnika koji su se nalazili juče na poslu to je iznenadilo jer niko nam prije toga nije rekao, a ni obavjestio da će se sjeći drvna masa koja se nalazi u posjedu ribnjaka. Pitali smo radnike pomenute firme ko im je dozvolio da tako ulaze u posjed i da vrše radove, rekli su nam da je njihov vlasnik sve ovo dogovorio i da se ne brinemo. Mi smo ih pokušali zaustaviti ali nismo uspijeli a oni su nastavili sa sječom i utovarom.

Pozvali smo našu upravu i oni su nam rekli da nemaju pojma o čemu se radi i da će oni pozvati policiju da se radovi zaustave. Kroz nekih sat vremena neko je pozvao radnike gore navedene firme i oni su napustili posjed ribnjaka i odvezli posječenu masu na kamionu. Pitamo se kako je moguće da neko tek tako uđe u posjed i počne sa izvođenjem radova, ugrožavajući time ekosistem ribnjaka, koji je jako specifičan. Koji se sastoji od raznih biljaka, vodenih životinja i bakterija. Svaki ovaj element zavisi jedan od drugog i na taj način omogućava ribnjaku da živi i preživi.

Nemamo ništa protiv pomenute firme ali smatramo da bez odobrenja JU „VODE SRPSKE“, ekologa, šumarskih inženjera i određenih projekata ovakve stvari se ne bi smjele raditi. Ovakvim načinom određeni rade samo za sebe i svoju korist, a nikako za dobrobit zajednice. Pokušavamo zaštititi i ovo malo što je ostalo!

 

Srdačan pozdrav