palpal

Александра Пандуревић доноси нове детаље о криминалу током покушаја отимања Алумине

Извори из Владе Републике Српске ми јављају да је ‘Павгорд’ уплатио Министарству финансија и Пореској управи половину новца од 42 милиона КМ за куповину потраживања од ‘ФГ Бирач’, те откривају да је Пореска управа потписала уговор са ‘Павгордом’ још прије 180-те сједнице Владе РС о продаји потраживања ‘Павгорду’.

1. Тражимо од директора Пореске управе Горана Маричића и министарке финансија Зоре Видовић да објаве уговоре са ‘Павгордом’ о преносу потраживања!

2. Тражимо од директора Фонда ПИО, ФЗО, Вода Српске и Електро-Бијељине да кажу да ли су и они потписали уговоре и ако јесу да их објаве!

3. Тражимо од правобраниоца Милимира Говедарице да објави своје мишљење на основу којег је потписан уговор о преносу потраживања на ‘Павгорд’!

4. Тражимо од Милорада Додика и Радована Вишковића да коначно гукну и престану се правити мртви у случају пљачке ‘Алумине’, последњег ресурса у зворничкој регији.

5. Тражимо од Тужилаштва БиХ да кажу да ли поступају по пријавама вези незаконитог уступања потраживања и продаје ‘Алумине’ и да донесу привремену мјеру забране располагања гаранцијом, депозитом и продајом потраживања!

Правобранилац Милимир Говедарица није се могао сагласити са уговорима којима држава уступа порезе и доприносе јер је то незаконито и до сада незабиљежено у свијету. Порези су примарни буџетски приход и Пореска управа је овлашћена да за рачун државног буџета врши наплату ових потраживања. Пореска нема овлашћења да наплату пренесе на неког ‘Павгорда’, посебно јер он није ималац јавних овлашћења. Закон о облигационим односима, његов члан 436. забрањује пренос потраживања ‘које се по својој природи противи преношењу на другог ‘, а то су порези, доприноси и друга давања. Такав пренос потраживања не може одобрити ни правобранилац, нити уговр смију потписати директори предузећа. Такав пренос потраживања, евентуално, може једино одобрити Народна скупштина РС као законодавац.

Предузеће вриједно преко 500 милиона, чији ће извоз ове године бити већи од 200 милиона евра, на крајње нетранспарентан и незаконит начин, препушта се за 42 милиона КМ фирми која нема никаквог искуства у врсти послова којима се бави ‘Алумина’ и које иза себе има опустошена семберска предузећа. Постоје фирме, као што је ‘Алумина’ које ни за милијарду не смијете продати онима који нису доказани у том послу. Одговорне Владе, свакако, два мјесеца пред изборе не продају стратешке ресурсе. То раде само корумпиране владе латиноамеричких држава које гледају да покупе паре и бјеже што даље из земље. Из ‘Алумине’ се итекако има шта покупити. У овом моменту они имају 50-60 милиона КМ залиха и још толико ненаплаћених, а наплативих, потраживања.

 

Александра Пандуревић