palpal

Air-tractor za Hercegovinu

Svakog ljeta Trebinje i jug Hercegovine opustoše požari, pričini se ogromna materijalna i ekološka šteta. Ovo malo šume i zelenog rastinja koje ima oko grada nestane u vatri i požari, što negativno utiče na zdravlje ljudi i mikroklimu,    Nepristupačan krševit teren otežava gašenje i posao vatrogascima, posebno ako se ne reaguje na vrijeme a vatra na visokim temperaturama brzo se proširi na veliko područje.

Veliku efikasnost u gašenju požara na krševitom i nepristupačnom terenu, kakva je južna i istočna Hercegovina, pokazali su tzv. „vazdušni traktori“, mali avioni koji mogu da ponesu nekoliko kubika vode i za kratko vrijeme ugase požar, u sinhronizovanoj akciji i radu sa vatrogascima. Godinama se u javnosti govori o potrebi nabavke ovakve letjelice, koja bi bila od velikog značaja za Hercegovinu, ali ništa do sada nije konkretno urađeno niti je kupljen bar jedan „air-tractor“. U blizini Trebinja nalaze se dva velika jezera i vještačke akumulacije, Bilećko i Goričko jezero, što je savršen preduslov za korištenje ovakvog tipa letjelice, jer su jezera idealna za slijetanje i punjenje malih aviona za gašenje požara.

Cijena jednog vazdušnog traktora kreće se oko pola miliona do 700 000 dolara, što je oko milion maraka, i jasno je da se ne radi o prevelikom trošku i ulaganju za Republiku Srpsku, ako se ima u vidu na šta su sve bačeni ogromni novci. Neki polovni „air-tractori“ koštaju svega oko 300 000 dolara, koliko HET i Elektroprivreda nekada mjesečno bace na softvere i računarsku opremu, i prosto je nevjerovatno da niko ne želi da u namještenim javnim nabavkama i tenderima kupi bar nešto korisno, pa neka se po običaju ugrade u tender, već se novac baca na gluposti.

Vlada Republike Srpske nedavno je Srbiji poklonila 5 polovnih helikoptera „gazela“ i donijela odluku da kupi 3 nova helikoptera u Rusiji vrijedna 60 miliona maraka. Bilo bi logično da u silnim nabavkama i milionima javnog novca koje razbacuju odvoje manje od milion dolara za kupovinu bar jednog „air tractora“, koji bi bio stacioniran na Bilećkom ili Goričkom jezeru, i koji bi bio od velike važnosti za cijelu Hercegovinu, mnogo pomogao u gašenju požara, posebno u ranoj fazi dok se vatra ne razbukta i ne zahvati veliku površinu.

Kupovina vazdušnih traktora mnogo je realnija i pametnija investicija od izgradnje piste i aerodroma o kojoj političari pričaju pred svake izbore.

 

Nebojša Vukanović