palpal

Pismo profesora Zubera, predjsednika UO BHRT, o stanju u Javnom servisu

Prenosim u cjelosti pismo prof.dr Ljubomira Zubera, predsjednika Upravnog odbora BHRT, upućeno poslanicima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, o stanju u ovom javnom servisu, osnivanju nekakvog Specijalnog programa i problemima u radu i funkcionisanju Javnog servisa, sa posebnim osvetom na položaj kadrova iz Republike Srpske.

 

Predmet:  situacija na BHRT-u

 

Poštovani parlamentarci iz Republike Srpske,

 

Kao član Upravnog odbora BHRT-a iz Republike Srpske i trenutno predsjedavajući, upozoravam na stanje u „zajedničkom mediju“ kada je riječ o tretiranju Republike Srpske i njenih predstavnika. Podsjetiću samo na nekoliko činjenica.


Upravni odbor BHRT-a imenovao je Marka Radoju za urednika Informativnog programa BHT-a u maju 2018. godine što je u federalnim medijima pa i u samoj BHRT, okarakterisano kao „skandalozno“ jer je on prvi urednik IP-a koji dolazi iz Republike Srpske, a da prethodno nije bio zaposlen u BHRT-u. Informacija o njegovom imenovanju objavljena je na portalu BHRT-a , a naslov je bio „Krnji Upravni odbor imenovao Radoju…“ Za njegovo imenovanje glasala su tri, od četiri člana Upravnog odbora. S obzirom na to da je, u ovom slučaju, izostala podrška bošnjačkog člana, to je uredniku bilo dovoljno da Upravni odbor nazove „krnjim“. Radojinim imenovanjem, istovremeno je, u praksi, počela da djeluje tzv „ redakcija specijalnih projekata“ čiji urednici za emisije nisu odgovarali uredniku Informativnog programa već je radila kao „samostalna“ iako je nema ni u jednom aktu BHRT-a. Nakon godinu dana opstrukcija i prijetnji među kojima i prijetnji smrću, Radoja je podnio ostavku i tada rekao da „zajedničkom televizijom vladaju parastrukture umjesto legalno izabranih urednika“.

Nakon toga za urednicu informativnog programa imenovana je Jelena Radojević Kapor, ali se u realizaciji tih „specijalnih projekata“ ništa nije promijenilo. Iz Informativnog programa izuzeti su gotovo svi događaji prema kojima narodi u BiH imaju različita viđenja od „9.januara“, „1. marta“, „11.jula“, „25.novembra“, „Crne Gore“ i „Kosova i Metohije“, pa do lokalnih izbora i aktuelnih izbora u Mostaru. Tako su oduzete ingerencije uredniku Informativnog programa koji je sveden praktično na urednika vijesti. Brojni su primjeri selekcije „odgovarajućih“ sagovornika i tretiranja funkcionera Republike Srpske „samo koliko se mora“ i konstantnog jednostranog izvještavanja gdje neophodna „druga strana“ uvijek ima istovjetno mišljenje sa „prvom“ dajući tako samo jedan ugao.

Situacija se najbolje može vidjeti kroz emisiju „Dejton 25 godina poslije“ koja je emitovana u ponedjeljak 14.12.2020. godine, a u kojoj urednica emisije gosta prof. dr Radomira Lukića predstavlja kao „člana delegacije koja je bila na Palama“ umjesto „člana delegacije Republike Srpske“. Ovo je samo jedan primjer neprofesionalnog odnosa urednika prema Republici Srpskoj i njenim predstavnicima.


Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić je npr. 20.11. 2020. uputila dopis kolegama s BHT-a u kojem je zatražila informaciju da li će BHRT 21. novembra emitovati tematsku emisiju povodom zvaničnog obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i dobila negativan odgovor. Dakle, nije planirana zajednička emisija povodom 21. novembra, već je BH Radiju ponuđen prenos upravo ove televizijske emisije od 14. decembra. S obzirom na to da direktor i urednici radija nisu mogli da ravnopravno učestvuju u pripremi emisije i predlože goste direktorica BHR1 je obavijestila članove UO iz Republike Srpske da BH Radio1 neće prenositi tu emisiju kao što nije prenosio ni “svečanost“ povodom 25. godišnjice Dejtona, upriličenu 12. decembra u sarajevskoj Vijećnici, na kojoj nije učestvovao niko od predstavnika iz Republike Srpske.
UO BHRT- a na posljednjoj sjednici nije usvojio plan televizijskog programa za 2021. godinu upravo zbog “specijalnih programa“ u kojem su planirani svi događaji o kojima je potrebno izvještavati, a koji narode u BiH još više razdvajaju. BHRT, takođe emituje serijal „Bosna – sudbina prekrojene zemlje“ u kojem se srpskom narodu, po ko zna koji put, dodjeljuje „epitet“ zločinaca.


Poštovana gospodo, Srbi u ukupnoj rukovodnoj strukturi Radio-televizije BiH čine procenat na nivou statističke greške što ilustruje i podatak da je u televizijskom Kolegijumu samo jedan urednik iz srpskog naroda. Takođe BHT 1 nema direktora godinu i po dana jer generalni direktor nije raspisao konkurs iako ga je UO na to blagovremeno obavezao. Taj posao obavljaju vršioci dužnosti !?
Kao član Upravnog odbora iz Republike Srpske upozoravam vas da su novinari iz Republike Srpske izloženi svakodnevnim pritiscima i da mi, članovi UO iz Republike Srpske, nemamo mehanizme da značajnije promjenimo takvo stanje kako bi BHRT bila istinski zajednička televizija.
Ovako, ona je to samo na papiru.

Banjaluka, 15.12.2020 Predsjedavajući UO BHRT-a

Prof. dr Ljubomir Zuber
.