Знакови поред пута

Да живимо у Земљи чуда, говоре нам и саобраћајни знакови постављени уз пут Гацко – Фоча. Обај пут, саграђен прије више од 50 година, никада није значајније рехабилизован и налази се у очајном стању. Саобраћајница је на мјестима, прије свега на планинском превоју Пријеђел, толико изломљена да је изугубљена геометрија пута, а висинска разлика у пресјеку пута је пола метра. Уска саобраћајница са пуно оштрих кривина нема ширину од 5,5 метара, што је минимално за магистралне путеве, па се саобраћај одвија споро и отежано, прије свега у зимском периоду године.

Републику Српску очито не интересује пуно горња Херцеговина, и иако се на дионици пута од Гацка до Фоче догодило стотине тешких саобраћајних незгода никада нису издвојена средства за санацију црних тачака, ако већ нема новаца за реконструкцију цијеле дионице.

Умјесто тога уз пут су постављени саобраћајни знакови који у најмању руку буне возаче. Наиме испред оштре кривине и основне школе недалеко до Фоче постављен је саобраћајни знак престанак ограничења од 60 км/х, што значи да возачи могу слободно вожњом 80 км/х да пролијећу поред дјеце и школе!? Мали је број спортских возила који могу улетити у оштру кривину 80/х, па се поставља питање ко одржава путеве и поставља знакове прстом по оку.

Свједоци смо да су ограничења од 40 км/х непотребно постављена на дионицама ван насељених мјеста којима се слободно може возити 80 км/х, и да управо та мјеста служе полицијским патролама да поставе радаре и „хватају“ возаче који не познају пут и нису довољно опрезни.

Сулуда саобраћајна сигнализација у близини села Трноваче код Фоче, прије ресторана „Буковица“ крећући се из правца Тјенттишта,  сигурно буни возаче који не познају добро пут, па би стручњаци Путева Српске требали исправити нелогичност и саобраћајне знакове прилагодити квалитету саобраћајнице и условима на путу.

То се односи и на дионице ван насељених мјеста гдје су непотребно постављени знакови ограничења 40 или 50 км/х, а гдје услови дозвољају много већу брзину за одвијање саобраћаја.

 

Небојша Вукановић