Znakovi pored puta

Da živimo u Zemlji čuda, govore nam i saobraćajni znakovi postavljeni uz put Gacko – Foča. Obaj put, sagrađen prije više od 50 godina, nikada nije značajnije rehabilizovan i nalazi se u očajnom stanju. Saobraćajnica je na mjestima, prije svega na planinskom prevoju Prijeđel, toliko izlomljena da je izugubljena geometrija puta, a visinska razlika u presjeku puta je pola metra. Uska saobraćajnica sa puno oštrih krivina nema širinu od 5,5 metara, što je minimalno za magistralne puteve, pa se saobraćaj odvija sporo i otežano, prije svega u zimskom periodu godine.

Republiku Srpsku očito ne interesuje puno gornja Hercegovina, i iako se na dionici puta od Gacka do Foče dogodilo stotine teških saobraćajnih nezgoda nikada nisu izdvojena sredstva za sanaciju crnih tačaka, ako već nema novaca za rekonstrukciju cijele dionice.

Umjesto toga uz put su postavljeni saobraćajni znakovi koji u najmanju ruku bune vozače. Naime ispred oštre krivine i osnovne škole nedaleko do Foče postavljen je saobraćajni znak prestanak ograničenja od 60 km/h, što znači da vozači mogu slobodno vožnjom 80 km/h da prolijeću pored djece i škole!? Mali je broj sportskih vozila koji mogu uletiti u oštru krivinu 80/h, pa se postavlja pitanje ko održava puteve i postavlja znakove prstom po oku.

Svjedoci smo da su ograničenja od 40 km/h nepotrebno postavljena na dionicama van naseljenih mjesta kojima se slobodno može voziti 80 km/h, i da upravo ta mjesta služe policijskim patrolama da postave radare i „hvataju“ vozače koji ne poznaju put i nisu dovoljno oprezni.

Suluda saobraćajna signalizacija u blizini sela Trnovače kod Foče, prije restorana „Bukovica“ krećući se iz pravca Tjenttišta,  sigurno buni vozače koji ne poznaju dobro put, pa bi stručnjaci Puteva Srpske trebali ispraviti nelogičnost i saobraćajne znakove prilagoditi kvalitetu saobraćajnice i uslovima na putu.

To se odnosi i na dionice van naseljenih mjesta gdje su nepotrebno postavljeni znakovi ograničenja 40 ili 50 km/h, a gdje uslovi dozvoljaju mnogo veću brzinu za odvijanje saobraćaja.

 

Nebojša Vukanović