palpal

Znakovi pored puta uklonjeni

Putari i odgovorni u Putevima Srpske i firmi „Pavgord“, koja održava put Foča – Tjentište, prate naše pisanje pa su poslije mjesec dana reagovali na tekst „Znakovi pored puta“ i spornoj saobraćajnoj signalizaciji. Naime u neposrednoj blizini škole, u mjestu Trnovače kod Foče“, stajao je saobraćajni znak koji je dozvoljavao vozačima da voze automobile brzinama većim od 60 kilometara na sat.          

Nakon što smo pisali o ludosti da se na veoma uskom putu sa mnogo krivina, u neposrednoj blizini škole i restorana, vozi brzinama većim od 60km/h, putatri su uklonili znak pa je ostao samo metalni stub pored puta.

Mnogo je nelogičnosti na našim putevima, a to najčešće koristi policija kako bi sa radarima uzimala novce i vozačke dozvole vozačima. Jedno od takvim mjesta je takođe u blizini Foče i Miljevine, gdje je ograničenje na otvorenom i nenaseljenom putu između dva tunela svega 40 km/h. Suludo je da je u blizini škole dozvoljena brzina 80 km/h, a da se na otvorenom i nenaseljenom putu brzina ograničava na svega 40 km/h.  Nadati se da će putari ukloniti i ovaj suludi znak kod Miljevine, i da će umjesto učestalih radarskih kontrola više pažnje posveti samoj saobraćajnici i popravci uništenog puta.

Saobraćajnica od Foče do Gacka je jedna od najlošijih u Republici Srpskoj i BiH, pa bi bilo dobro da Vlada i Putevi Srpske napokon odobre sredstva da se nešto uradi i u zapostavljenom istočnom dijelu Srpske, i da se rekonstruiše dotrajali, neuslovni, i nebezbjedni uski put od Gacka do Foče, koji je jedina veza istočne Hercegovine sa ostatkom svijeta.

 

Nebojša Vukanović