Значке на реверу србенде и БХ патриоте

Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић срдачно су у Сарајеву угостили побратима, предсједника Турске Реџепа Таипа Ердогана, али судећи по писању штампе, сусрет није био нимало пријатан, и не зна да се да ли је било непријатније у Предсједништва БиХ, или на аеродрому гдје се бахато турско обезбјеђење сукобило са домаћим граничним полицајцима. Прије 3 године био сам у делегацији која је у Анкари разговарала са турским премијером и руководством иза затворених врата, и могу да потврдим аутентичност захтјева, јер су и тада турски званичници врло оштрим тоном тражили затварања неких школа, иза којих наводно стоји дисидент Фетулах Гулен, те депортацију неких држављана Турске који припадају организацији Фетах. Нисам раније говорио о разговору иза затворених врата, али могу да потврдим да је списак који Турци достављају аутентичан, јер су га и раније доставили члановима Предсједништва БиХ, ултимативно тражећи затварање школа и депортацију држављана, под пријетњом обуставе трговинске сарадње.

Оно што прво запада у очи након састанка је чињеница да нигдје иза предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика није било српске заставе, иако се пред изборе упорно јавно заклињао да неће одржати ниједан званичан састанак без српске тробојке иза својих леђа, и да се неће у Сарајеву поданички понашати као издајници из опозиције!

Не само да иза Додика нигдје није било српске заставе током састанка са Турцима, већ је БХ патриота ставио и грб Босне и Херцеговине на ревер свог сакоа, поред заставе Републике Српске, како би одобровољио своје саговорнике и показао како више није лажни српски националиста коме сметају џамије и арлаукање хоџа. Додик је Ердогана поздравио са „мерхаба кардес, аферим“, у преводу здраво брате, добро дошао, а чак се и Шефик Џаферовић постидио када је чуо како Милорад течно говори турски, боље од њега. Додик је прихватио и турску руту аутопута Сарајево – Београд, те је обећао и друге уступке ако брат Ердоган убрза формирање новог Савјета министара БиХ.

А наивни Срби ко Срби, само ћуте и гледају заокрете, и већина кад се погледа у огледало види наивног и лакомисленог магарца, који је по ко зна који пут насјео на јефтине трикове великог шарлатана.

 

Небојша Вукановић