palpal

Zloupotrebe živih i mrtvih

znameniti-srbi.jpg

Zloupotrebe živih i mrtvih

Cilj opravdava sva sredstva, prije pet vijekova je zaključio Nikolo Makijaveli, a naša vlast stalno pokazuje da je odlično izučila djela i pragmatično učenje italijanskog političara i filozofa koji je smatrao da politika i moral nemaju dodirnih tačaka, i da uspješan vladar mora biti beskrupulozan tiranin.
Sve institucije, javna preduzeća, mediji i ustanove u Republici Srpskoj su već duže maksimalno zloupotrijebljene do krajnjih granica kako bi se otuđenoj oligarhiji omogućio produžetak vladavine. Javni servis i novinska agencija „Srna“ su palice u rukama vlasti kojima se po glavi udaraju politički protivnici režima, i koje vodi propagandni rat izmišljajući izdajnike, narodne neprijatelje i lažni paralelni svijet u kome svi lijepo živimo. Javna preduzeća postala su bankomati nekolicine privilegovanih moćnika koji spornim i nezakonitim ugovorima izvlače na desetine miliona maraka za punjenje džepova, finansiranje predizborne kampanje i sumnjivih aktivnosti. Odgovorna kadrovska politika i pozitivna selekcija obrazovanih i stručnih je nestala, a prenapregnuta administracija se dodatno opterećuje sa više hiljada zaslužnih partijskih aktivista. Vlast je spremna da sve uništi i dovede u pitanje funkcionisanje sistema ako to znači opstanak na vlasti.

Sistematsko uništavanje institucija i javnih preduzeća neprekidnim zaduživanjem i trovanjem nesposobnim i korumpiranim partijskim kadrovima ostaviće dugotrajne posledice, i biće neophodan dug period detoksikacije i pročišćenja kako bi se sistem stabilizovao i ponovo uspostavila pravna država i vladavina prava.
I najvećim makijavelistima teško je pronaći riječi kojima bi se pokušalo naći opravdanje za višegodišnje neodgovorno ponašanje, a možda najveći problem predstavlja i zloupotreba nacionalnih velikana u dnevno-političke svrhe.

Ukoliko se i dalje produži agonija tekstilnih radnica u Bileći, slabiji učenici u sve lošijem obrazovnom sistemu pomisliće da je Nikola Tesla bio neki krojač koji je potkradao i iskorištavao potčinjene robinje. Nazvati po najvećem srpskom naučniku dobro osmišljeni i organizovani zločinački poduhvat pljačke i prebacivanja više miliona maraka javnog novca na račun starog prevaranta-savjetnika u Njemačku, jedna je najbeskrupuloznijih odluka Vlade Željke Cvijanović. Od bivšeg resornog ministra Željka Kovačevića do do aktuelnog sastava Vlade RS, većina ministara nije dostojna ni da pomene ime velikog srpskog naučnika, a kamoli da Teslino ime blati i sramoti kriminalnim poslovima.

I Petar Kočić se vjerovatno prevrće u grobu ako vidi kako ga svojataju i sa njim se u svojim besjedama na Kočićevom zboru porede nedostojni političari koji su stekli ogromno bogatstvo pljačkajući i uništavajući sopstveni narod. Za razliku od nedostojnih nasljednika kojima lažno srbovanje služi kao paravan za pljačku, Kočić je zbog istinskog patriotizma i borbe za pravdu izbacivan iz škole i posla, često bio hapšen i progonjen. Kao posledica dugotrajne torture i pritisaka zbog hrabrog pisanja i govora Petar Kočić se razbolio i umro veoma mlad, dok su naši vlastodršci nakon licemjernih besjeda i izliva lažnog patriotizma mir pronašli u toplini doma luksuznih hacijedni i vila.

Osim svega živog, vlast je počela zloupotrebljavati i mrtve. Valjda se urazume jer očito da ne znaju šta rade.

Nebojša Vukanović