Злоупотребе положаја на штету грађана

Након званичних Одлука које су донијели одборници Скупштине града Требиња и друге надлежне институције Републике Српске, прије скоро двије године почела је изградња тзв „Западне обилазнице“ око Требиња, од Дражин Дола до села Дужи, која би требала да споји магистрални пут Требиње – Љубиње са путем Требиње -Дубровник. Обилазница је требала бити дуга око 5 километара, и углавном се кретала трасом старог постојећег пута за Дубровник. Ипак након што је урађена половина пута град одустаје од градње са невјероватним и сулудим образложењем да се мијења траса пута, као да се мијења наруџба у ресторану,  а стварни разлог је недостатак новаца за експропријацију.

Градоначелник Требиња донио је незакониту Одлуку о одустајању од изградње Западне заобилазнице и обустављању поступка експропријације земљишта од грађана, што је у супротности са законом.

Чланови 25, 26, 34, ал посебно  35 и 36 Закона о експропријацији земљишта Републике Српске јасно кажу да се од поступка може одустати само до момента коначности, а то је у овом случају првостепена одлука и рјешења Основног суда у Требињу, које су раније донесене у више предмета. У овом тренутку град не може одустати од експропријације која је започета без сагласности грађана и друге стране, а коју град нема нити је о својој незаконитој Одлуци обавјестио грађане.

Јасно је да град Требиње одустаје од изградње обилазнице, једине која је реална и могућа да се уради, зато што немају новаца да откупе земљиште уз пут како би се исправиле неколике оштре кривине, иако је цијена земљишта свега 10 марака по квадратном метру. Више од годину дана град Требиње није поступио по Рјешењима и платио земљиште власницима, од којих неки потражују и 60 000 марака. Поставља се питање ко је лажирао банкарску гаранцију, јер су средстава за експропријацију по закону требала да се депонују на посебном рачуну. И помоћник правобраниоца Српске Радинко Савић мора бити свјестан да је Захтјев града незаконит, и да ризикује своју одговорност уколико поступи по Захтјеву Мирка др Ћурића и не упозори га на штетне последице сулудог одустајања.

Опширније у видео прилогу…