palpal

Zloupotrebe izbora i primjer kupovine glasova u Bijeljini

glasovi.jpg

Zloupotrebe izbornog procesa i primjeri kupovine glasova u Bijeljini

Da je kupovina glasova, ucjene, zastrašivanje i otvorene prijetnje građanima, jedino što je preostalo režimu pokazuje nam i primjer iz Bijeljine. Jutros smo dobili dokaz o kupovini glasova za Zlatka Maksimovića, a za sada cijena glasa kreće se oko 50 maraka. Glasači treba da glasaju za kandidata SNSD-a Zlatka Maksimovića, a čim donesu fotografiju i dokaz o glasanju kao nagradu dobijaju novac u kafiću u gradskom parku u Bijeljini, gdje će biti stacionirani ljudi iz Maksimovićevog izbornog štaba. Dodik je prvo uložio 300 000 maraka u kupovinu odbornika i promjenu skupštinske većine u Bijeljini, a potom je obezbjedio i mnogo veća finansijska sredstva za raskošnu kampanju Zlatka Maksimovića, kako bi uz pomoć novaca i trojanskog konja pokušao osvojiti lokalnu vlast u Bijeljini, koja je za njega do sada bila neosvojiv bedem. Svi napori i ogrmnona količna prljavih novaca su po svoj prilici uzaludno potrošeni jer se većina Semberaca ne može kupiti i pokolebati za polovinu praseta. Oni znaju da je Maksimović izdao i iznevjerio glasače koji su mu dali povjerenje na prethodnim izborima, i da Dodikov kandidat na izborima, slično Stevandiću, Banjcu il Kaliniću, ima zadatak da napada one sa kojima je više od decenija bio dio vlasti, i tako pljuje po samom sebi.

Kupovina glasova uoči održavanja lokalnih izbora je masovna pojava širom Republike Srpske, a najveći je pritisak na građane u Banjaluci, Tesliću, Bijeljini, Trebinju.. Režim funkcioniše i ponaša se kao klasična mafijaška organizacija, podijeljen je na kartele koji po oblastima obavljaju svoj dio posla. Najveće količine se izvlače tamo gdje se i vrti najviše novca, iz elektro-energetskog sistema, pa ne treba da čudi što je šef energetskog kartela Luka Petrović, trebinjski Laki Lučano, postavljen za gen-seka Partije i prvog saradnik našeg Al Kaponea. Dragan Bogdanić kontroliše zdravstvo i on ima zadatak da iz ovog sistema izvuče novac za svoju kampanju u Tesliću, ali i da obezbjedio dio novca za druge opštine i Crne fondove koje kontroliše Partija. Na sličan način funkcionišu Šume Srpke, Putevi Srpske, ostala javna preduzeća i ustanove koja se sistematski uništavaju kako bi Mafija opstala na vlasti.

Mafija posjeduju ogromne količine prljavog i opljačkanog novca koji je otet od građana, i dio opljačkanog plijena koristi se u izbornim kampanjama za kupovinu glasova od siromašnog i poniženog naroda. Mafija je prvo narod potpuno uništila, opljačkala, zadužila i dovela na rub provalije i opstanka kako bi lakše mogla da kontroliše mase koje se ucjenjuju, kontrolišu i kupuju u izbornim kampanjama. U normalnim i uređenim državama, gdje su građani slobodni, žive pristojno i normalno od svog rada, nikada se ne može dogoditi da klasični kriminalci, anonimni partijski poslušnici bez izgovorene riječi postanu poslanici, načelnici ili odbornici, dok je pojava „energetskih poslanika“, neobrazovanih kriminalaca i mafijaša na važnim funkcijama moguća samo u okupiranim područjima. Milorad Dodik vjerno kopira crnogorski model svog prijatelja i učitelja Mila Đukanovića koji već 25 godina vlada Crnom Gorom zahvaljujući kontroli policije, javnog servisa i većine medija, podjelama u narodu i zastrašivanjem spoljnim i unurašnjim neprijateljima, saradnji sa kriminalnim organizacijama koje rade prljave poslove, kupovini glasova, prijetnjama, ucjenma, zastrašivanju i kontroli stanovništva.

Cijena jednog praseta na pijaci se kreće od 150 do 200 maraka, i postavlja se logično pitanje da li je moguće da je čovjek tri puta jeftiniji od praseta? Građani znaju da ih mafija kupuje i ucjenjuje prljavim novcima koji su oteti iz njihovih usta, i da su upravo oni koji sada pokušavaju da ih kupe najodgovorniji što su siromašni, i što živimo u najkorumpiranijoj i najsiromašnijoj državi u ovom dijelu svijeta. Na građanima je da izaberu da li će da prodaju sebe i sudbinu svoje djece za pola praseta, ili će da odluče da zbace i zgaze pod noge mafijaše, daju priliku da se uredi i očisti sistem, i ponovo živi u normalnom i uređenom društvu.

Nebojša Vukanović