palpal

Zlatno doba pseudologije fantastike

Pokojni Danilo Dašo Ratković bio jedan od trebinjskih gradskih likova, čije su kultne neobične pustolovine i izmišljene anegdote prepričavane i van granica Hercegovine. Iako je pokojni Dašo bio 1941. godište. često je pričao anegdote, drame i ratne pustolovine sa Drugom Starim, kako je zvao druga Tita, a svi u Trebinju pamte kako mu je Jovanka Broz nakon prijema u Beogradu napunila pun gepek „varburga“ krompirom i povrćem pri povratku u Trebinje. Mnogo je zanimljivih priča, a u jednoj od njih Dašo je ostao bez radija i 50 metara produženog kabla, koju je odnijela ptica grabljivica jer je čula kukurikanje pijetla u reklami.

Pseudologija fantastika je poremećaj koji je u medicini i psihologiji opisan krajem 19-og vijeka. Osoba koja izmišlja  lovačke anegdote toliko je ubijeđena u istinitost svojih priča da umisli da je mašta stvarnost.

U balkanskoj politici puno je aktera koji imaju poremećaj pseudologija fantastika, i godinama pričaju lovačke priče koje nemaju nikakvog kontakta sa stvarnošću. Poremećaj kojim pri svakom novom pokušaju dodatno preuveličaju svoje laži blisko je povezan i sa Minhauzenovim sindromom, od koga takođe pate mnogi političari. Tako smo na poslednjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske čuli kako živimo u zlatnom dobu, i kako su Hercegovci posebno srećni što žive u vrijeme vladavine Milorada Dodika, koji je Hercegovinu pozlatio. U zlatnom dobu ostali smo bez privrede i trećine stanovništva, a neki dijelovi Hercegovine potpuno odumiru.

Dobri Dašo je bio dobričina koji je ušao u legendu, i od njegovih šala niko nije imao štete i posledica. Nažalost posledice sindroma pseudomonije fantastike, od koga su oboljeli mnogi političari iz zlatnog doba, biće ogromne i osjećaćemo ih decenijama. Za bandite i lopove na vlasti ovo i jeste zlatno doba, jer su se bezobrazno napljačali i obogatili ne polažući nikom račune, ali za većinu građana ovo je period najcrnjeg vremena tame i očaja.

 

Nebojša Vukanović