Željka prijemom ponizila učenike!

Kampanja je punom jeku, i u njoj se očito ne biraju sredstva. U nedostatku bilo kakvih rezultata rada njene Vlade, premijerka Željka Biserka Cvijanović svakodnevno organizuje raznorazne prijeme, svečanosti, dodjele nagrada i plaketa kako bi se što češće pojavljivala u javnosti i kod građana stvorila utisak kako nešto tobože radi. Tako je juče skoro 500 učenika iz svih dijelova Republike Srpske, koji su učestvovali na raznim školskim takmičenjima, došlo u Banjaluku na prijem koji je organizovala premijerka sa ministrom prosvete Danom Malešević i ministarkom porodice Jasminom Davidović. Umjesto da se vrijednim i najboljim učenicima iskaže poštovanje i pokaže neophodna pažnja, učenici su samo iskorišteni kao dekor za premijerkine predizborne aktivnosti!?                                                                    

Djeca su se vidno razočarana sinoć vratila kući, jer su satima do prijestonice putovali po vrelom danu iz svih krajeva Srpske ne da bi se njima iskazalo poštovanje i nagrada za trud i rad, već da bi se premijerka slikala i održala patetičan govor. U holu Vlade učenici su sjedili u zadnjim redovima i čekali da dođe premijerka sa svojim ministrima, jer su prvi redovi bili rezervisani za Željku i njenu svitu, kao da je prijem organizovan za njih a ne za učenike?

Čitava ceremonija je trajala svega desetak- petnaest minuta, jer su plakete i nagrade učenicima podijeljeni na portirnici prilikom ulaska u zgradu Vlade. Čim je hor otpjevao dvije pjesme a Željka i ministri održali govor, učenici su izašli pred zgradu Vlade kako bi se Željka slikala, a potom se umorni, gladni i tužni vratili svojim kućama. Umjesto da se nadarenim i najboljim učenicima pokloni maksimalna pažnja, uruče prigodne nagrade i motivišu za dalji rad, premijerka i ministri odvedu na svečani ručak a potom sa vodičima obiđu zgradu Vlade, Narodne skupštine RS, Narodnog pozorište i Muzeja Republike Srpske,  djeca su iskorištena za slikanje i jeftinu režimsku propagandu u dvorskim medijima koji su danima najavljivali događaj.                                                                     

Vodeći se Makijavelijem načelima i osnovnim principom da cilj opravdava sredstvo, Dodik, Željka Biserka Cvijanović i ostali čelnici režima sve oko sebe posmatrju kao sredstvo koje treba maksimalno iskoristiti kako bi se postigao cilj, a to je održavanje na vlasti po svaku cijenu. Nažalost u svemu nisu pošteđena ni djeca ni naši najbolji učenici koji su tokom školske godine vrijedno radili i pobjeđivali na školskim takmičenjima. Mladi su najveće žrtve režima i nakaradnog sistema, i ovakvo ponašanje samo je vrhunac i jedan od pokazatelja maćehinskog odnosa države prema onima na kojima će država počivati u narednom periodu. Nadati se da će se greške ispraviti, i da će se sa promjenom vlasti steći uslovi za povratak mladih, najboljih, najsposobnijih i najobrazovanijih, koji su morali otići iz Srpske trbuhom za kruhom jer se država prema njima odnosila kao zla maćeha.

Nebojša Vukanović