palpal

Zelena trava doma mog

 

Nemajući nijedan argument kojim bi dali bilo kakvu pozitivnu ocjenu i mišljenje o prvoj godini vladavine Luke Petrovića, njegove sinekure i pristalice govore kako je tobože Trebinje čisto i uređeno.  Nažalost to nije tačno, jer je Trebinje zapuštenije nego prije. To pokazuje i Glavna ulica, koja bi trebala biti ogledalo grada. Već dva mjeseca trebinjska glavna Ulica kralja Petra prvog oslobodioca zarasla je u travu, a cvijeće je zamijenio troskot.

Po dolasku u grad, goste i turiste dočekaju zarasli cvijetnjaci, u kojime se umjesto cvijeća nalazi trava. Sve do ove godine u ovim, kao i ostalim cvijetnjacima u centru grada, sađeno je zimsko i ljetno cvijeće, ali se sve promijenilo poslednjih mjeseci. Šta je razlog za to teško je razumjeti, ali svakako da to ne bi trebalo da se događa u gradu koji želi da postane turističi centar.

Grad očito nema novaca da uredi nekoliko kvadrata, i kupi pedesetak rasada koje bi trebalo zasaditi. Izgleda da su previše zaokupljeni sječom Dučićevih stabala i uništavanjem gradskog parka, pa je sve ostalo u drugom planu. Treba ipak priznati da su radnici Komunalnog preduzeća prije mjesec dana pokosili travu, pa ona više nije do koljena. Lukina prva godina okupacije je prošla, a rezultat njegove vladvine je čista nula, jer osim Lukinih kuća u Hrupjelima i Zagori, svoje ulice i puta do rodnog sela koji se upravo radi, nije urađeno apsolutno ništa, nije doveden jedan investitor niti je pokrenut neki projekat.

O prvoj godini Lukine okupacije uskoro ćemo pisati detaljnije, a ostaje da se vidi da li će lokalne vlasti uspjeti da zasade nekolika cvijeta, i tako daju priliku svojim dvorskim portalima da krenu u novi talas hvalospjeva, lika i (ne)djela Lakija Lučiana Petrovića, ili će travnjaci da se zelene do proljeća i Svetog Đorđa.

 

Nebojša Vukanović