Због квара ТЕ Гацко опет ван погона

Термоелектрана Гацко је престала са радом због квара на спојници вентилатора димног гаса. У Управи предузећа увјеравају да ће квар бити отклоњен за 4 дана, и да ће ТЕ Гацко поново бити на мрежи. Ово је други прекид рада само у последњих 15  дана, а претходно је дошло до планске обуставе 1-ог маја како би се отклонили мањи кварови и извршило чишћење котла. Очито да поправке нису урађене квалитетно и у неопходном обиму, па је послије само седам дана рада РиТЕ Гацко поново ван система.

Подсјетићу читаоце да сам у више наврата, а последњи пут прије десетак дана,  јавно упозоравао на опасност од изненадних кварова и прекида производње јер капитални ремонт касни већ двије године, а цијели систем је пунe двије године ван свих сервисних рокова. Последњи капитални ремонт урађен је 2012. године, за вријеме бившег директора Драгољуба Мучибабића,. Наредни је требао да се уради током 2016. године али РиТЕ Гацко за то није имала средстава. Кључне дијелове система требало је замијенити прије двије године, и због замора материјала и дотрајалости било је само питање дана када ће се десити испад и квар.                                                                                      

Смијењени директор Бошко Козомара планирао је да уради само ремонт турбине као најосјетљивијег дијела, јер није имао новаца за редован ремонт цјелокупног система, али након смјене ни та процедура није покренута. Очито је да су на наплату стигле последице вишегодишње пљачке и анархије, која се изводи под окриљем Срђана Миловића. Нажалост посланик СНСД-а и након смјене вуче све конце у РиТЕ Гацко преко својих послушника, прије свега рођака Ђорђа Миловића, извршног директора за производњу Термоелектране, и генералног директора Миодрага Шешлије, који су марионете у Срђановим рукама.                                                                                       

Миловић је одговоран и за масовно тровање Гачана пепелом, јер је након смјене новом руководству наредио да престану са мијешањем двије врсте угља из различитих копова, што је довело до зачепљења и квара на филтерима те стварања отровних облака пепела. Миловић је имао за циљ да упосли своје тајкуне као подизвођаче у руднику, али је након текстова које сам објавио и разоткрио његову прљаву улогу поново почео да мијеша угаљ, а облаци пепела су нестали.                                                                   

Само трошкови покретања рада Термоелектарне и система износе  између 50 000 и 100 000 марака, и не рачунајући вишедневне трошкове обуставе производње који се мјере милионима марака, јасно је о каквој се великој штети ради. Упућенима је сасвим јасно да је мањи квар на вентилатору само врх леденог бријега, и да би ускоро могло доћи до већих кварова и хаварије уколико се не уради капитални ремонт, али опљачкана РиТЕ Гацко за то нема пара.

Како сијеш тако ћеш и пожњети, а актуелна Управа сада гута кнегле и хвата се за главу због грешака Миловића, Милидрага и осталих корумпираних партијских функционера који су опљачкали РиТЕ Гацко и створили 155 милиона марака неплаћених обавеза. Било би добро да Миловић у скорије вријеме одговори шта предизуима на реализацији „посла вијека“ са Кинезима, који су по најавама требали саградити други блок Термоелектране Гацко. Очигледно да ће и „посао“ са Кинезима доживити фијаско као и пропала сарадња са ЧЕЗ-ом, а постојећи очерупани блок није дуга вијека због лошег одржавања.

 

Небојша Вукановић