palpal

Zbog kvara TE Gacko opet van pogona

Termoelektrana Gacko je prestala sa radom zbog kvara na spojnici ventilatora dimnog gasa. U Upravi preduzeća uvjeravaju da će kvar biti otklonjen za 4 dana, i da će TE Gacko ponovo biti na mreži. Ovo je drugi prekid rada samo u poslednjih 15  dana, a prethodno je došlo do planske obustave 1-og maja kako bi se otklonili manji kvarovi i izvršilo čišćenje kotla. Očito da popravke nisu urađene kvalitetno i u neophodnom obimu, pa je poslije samo sedam dana rada RiTE Gacko ponovo van sistema.

Podsjetiću čitaoce da sam u više navrata, a poslednji put prije desetak dana,  javno upozoravao na opasnost od iznenadnih kvarova i prekida proizvodnje jer kapitalni remont kasni već dvije godine, a cijeli sistem je pune dvije godine van svih servisnih rokova. Poslednji kapitalni remont urađen je 2012. godine, za vrijeme bivšeg direktora Dragoljuba Mučibabića,. Naredni je trebao da se uradi tokom 2016. godine ali RiTE Gacko za to nije imala sredstava. Ključne dijelove sistema trebalo je zamijeniti prije dvije godine, i zbog zamora materijala i dotrajalosti bilo je samo pitanje dana kada će se desiti ispad i kvar.                                                                                      

Smijenjeni direktor Boško Kozomara planirao je da uradi samo remont turbine kao najosjetljivijeg dijela, jer nije imao novaca za redovan remont cjelokupnog sistema, ali nakon smjene ni ta procedura nije pokrenuta. Očito je da su na naplatu stigle posledice višegodišnje pljačke i anarhije, koja se izvodi pod okriljem Srđana Milovića. Nažalost poslanik SNSD-a i nakon smjene vuče sve konce u RiTE Gacko preko svojih poslušnika, prije svega rođaka Đorđa Milovića, izvršnog direktora za proizvodnju Termoelektrane, i generalnog direktora Miodraga Šešlije, koji su marionete u Srđanovim rukama.                                                                                       

Milović je odgovoran i za masovno trovanje Gačana pepelom, jer je nakon smjene novom rukovodstvu naredio da prestanu sa miješanjem dvije vrste uglja iz različitih kopova, što je dovelo do začepljenja i kvara na filterima te stvaranja otrovnih oblaka pepela. Milović je imao za cilj da uposli svoje tajkune kao podizvođače u rudniku, ali je nakon tekstova koje sam objavio i razotkrio njegovu prljavu ulogu ponovo počeo da miješa ugalj, a oblaci pepela su nestali.                                                                   

Samo troškovi pokretanja rada Termoelektarne i sistema iznose  između 50 000 i 100 000 maraka, i ne računajući višednevne troškove obustave proizvodnje koji se mjere milionima maraka, jasno je o kakvoj se velikoj šteti radi. Upućenima je sasvim jasno da je manji kvar na ventilatoru samo vrh ledenog brijega, i da bi uskoro moglo doći do većih kvarova i havarije ukoliko se ne uradi kapitalni remont, ali opljačkana RiTE Gacko za to nema para.

Kako siješ tako ćeš i požnjeti, a aktuelna Uprava sada guta knegle i hvata se za glavu zbog grešaka Milovića, Milidraga i ostalih korumpiranih partijskih funkcionera koji su opljačkali RiTE Gacko i stvorili 155 miliona maraka neplaćenih obaveza. Bilo bi dobro da Milović u skorije vrijeme odgovori šta predizuima na realizaciji „posla vijeka“ sa Kinezima, koji su po najavama trebali sagraditi drugi blok Termoelektrane Gacko. Očigledno da će i „posao“ sa Kinezima doživiti fijasko kao i propala saradnja sa ČEZ-om, a postojeći očerupani blok nije duga vijeka zbog lošeg održavanja.

 

Nebojša Vukanović