Застрашивање, насиље и тортура у ванредној ситуацији

Режим је одлучио да искористи ванредну ситуацију и околности због пандемије корона вируса да се обрачуна са неистомишљеницима и противницима, угуши сваку критику, отпор и опозицију. Тако је данас Полицијска управа Приједор написала пријаву потпредсјеници СДС-а и љекару приједорске Опште болнице Маји Стојић Драгојевић, због политичких ставова и критике здравственог система!? Оваква пријава и репресија данас се не може видјети нигдје, осим у Пјонгјангу и Сјеверној Кореји.

Полиција је данас лишила слободе младог активисту ПДП-а Ивана Бегића, јер li је наводно ударио радника обезбјеђења Фабрике обуће Бема, иако се на снимку који објављујем јасно види да управо тај стражар удара Бегића и камеру, те тражи од народног посланика Драшка Станивуковића да напусти круг Фабрике Бема и не снима раднице које у аутобусима долазе на посао.

Бегић је данас позван да у 10 часова дође у Полицијску управу Бањалука на информативни разговор, али је он задржан у притвору, а полиција не дозвољава ни његовом адвокату да га посјети и буде присутан на сaслушању, нити да му се достави сува гардероба како би се пресвукао јер је мокар, након чишћења снијега, отишао у станицу. Према мојим сазнањима Бегић је у поподневним часовима пребачен у болницу.

Власт очито користи ванредне околности како би учврстила диктатуру и додатно застрашила народ, док са друге стране челници режима свакодневно воде кампању у медијима и представљају се као неки спасиоци.

Сила је оружје слабих и плашљивих.  На насиље нећемо одговарати насиљем, али ћемо знати да одговоримо и да се заштитимо, али је срамота режима да користи ванредно стање за најпрљавије послове и политичке обрачуне, користећи заробљене и злоупотријебљене институције.

 

Небојша Вукановић