Zašto uvijek po malima i sirotini

Zašto uvijek po malima i sirotinji

    Teret svake pošasti, rata i ekonomske krize uvijek je išao preko leđa radnika, poljoprivrednika, sitnijih privrednika, trgovaca, ugostitelja, nezaposlenih… Oni drugi iz neformalne "više klase" nekako se uvijek izvuku i izmaknu pleća, iskoriste svoje bogatstvo i veze sa političarima na vrhu vlasti da ne ponesu svoj dio tereta u kriznim vremenima. Prateći ovih dana ažuran rad inspekcijskih službi po Trebinju shvatio sam da se malo toga u našoj istoriji promijenilo, i da se kola i dalje lome preko onih sitnih, malih i siromašnih, a krupne ribe ostaju nedodirljive. Nije ni malo čudno što Vladi Republike Srpske nedostaju novci u kasi jer bi premijer i neodgovorni ministri, raspikuće i neradnici, očas posla poharalili švajcarske zlatne i devizne rezerve a ne skromni budžet koji se puni otimanjem od naroda.

   Pred nama su još jedni izbori, političarima na vlasti trebaju novci za novi jednomjesečni cirkus u kome će jedni te isti glumci promijeniti maske, zaboraviti stara i narodu prosuti nova obećanja, pa su krenuli da kupe harač od sirotinje. Trula i korumpirana država i njeni službenici ne smiju da krenu redom sa vrha, uzimaju novac od onih koji ga imaju i koji su se napljačkali i obogatili u tranziciji, jer su tajkuni glavni finansijeri i oslonc svake SNSD-ove kampanje, pa su inspektori udarili po onima sitnim trgovcima, privrednicima, taksistima, zanatlijama, frizerima, ugostiteljima, prevoznicima… Kao pravi reketaši inspektori treniraju strogoću nad onima koji nemaju političku zaleđinu, i udaraju u glavu one male koje se bore da prežive teška vremena. Njih ne interesuje što je u poslednje dvije godine više od trista malih samostalnih trgovačkih radnji, butika, igraonica, kafića, restorana ili frizerskih salona zatvoreno, pa su krenuli u novi talas udara.

    Sitni privrednici opterećeni su skupim kreditima, velikim dugovanjima, slabom naplatom i rade na ivici. Njima je svaka marka dragocjena, i u teškim trenutcima kazna od 500 maraka zadaje im koban udarac i balast koji oni ne mogu da izdrže plaćajući brojne druge dažbine, pa su zbog toga mnogi bankrotirali i zatvorili objekte. Većina njih bi i dalje opstala, radila i prehranjivala porodice da je bilo malo dobre volje, podrške i razumjevanja, i da im nemilosrdna država nije nametnula obavezu kupovine kasa, povećala doprinose i pisala kazne. Moćnike ne brine puno gašenje ovog sektora, jer je njima najbitnije da se puni kasa iz koje će da uzimaju i u svoje džepove stavljaju koliko im je volja. Kako bih ostao neucjenjen i potpuno slobodan u svom radu principjelno nisam želio da tražim niti da uzmem ni od jednog trebinjskog privrednika ni jednu marku kako sutra nekom ne bi palo na pamet da traži neku uslugu, nekažnjeno radi mimo zakona ili iskorištava radnike, trudnice…

    Ovom gradu i državi potrebna je pravda i red, ali se ona mora sprovoditi sa vrha. Zato će inspekcijski organi od oktobra prvo detaljno prekontrolisati rad velikih trgovinskih lanaca, hotela, građevinskih firmi, vinarija i utvrditi da li ima nepravilnosti, neplaćenih poreza i doprinosa, neprijavljenih radnika koji rade sedam dana po deset sati za minimalnu platu, i kako su pojedini vlastima podobni privrednici dobili od Vlade, IRB-a i opštinskih kredita milione maraka, a zaposlili ili fiktivno prijavili svega nekoliko radnika. Tek kada najkrupniji budu dovedeni u apsolutni red i kada oni ispune sve obaveze prema državi i zaposlenima, tek tada će inspekcijski organi moći da kontrolišu i one na dnu lanca koji preživljavaju od jednog do drugog dnevnog pazara. Davljeniku koji se bori za život treba pružiti ruku i slamku spasa da ispliva do obale, a ne udarati ga u glavu da padne na dno i nestane.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Nebojša Vukanović