palpal

Zašto su štandovi sa suvenirima izmješteni u park

Stand suveniri park Trebinje.jpg

Prodavci suvenira u Trebinju nezadovoljni

Turizam u Trebinju polednjih godina je doživio ekspanziju, i iz godine u godinu povećava se broj gostiju koji dođu u najjužniji grad Srpske. Povoljan geografski položaj, blizina Dubrovnika, prijatna klima, mediteranska arhitektura i brojni kulturno-istorijski spomenici privlače goste, a to je dovelo do izgradnje desetak novih hotela i većeg broja restorana.
Prije četiri godine akademski slikar Dražen Milić prvi je počeo da proizvodi i prodaje suvenire, a njegov primjer slijedilo je desetak mladih umjetnika. Sve do ovog ljeta suveniri su se prodavali u Ulici Jovana Dučića, preko puta čuvene bašte „Platani“, najprometnijem dijelu grada gdje najčešće i borave turisti. Gradske vlasti ovog ljeta donijele su odluku da se štandovi sa suvenirima izmjeste u gradski park, što je izazvalo nezadovoljstvo prodavaca. „Inspekori nam ne dozvoljavaju da suvenire prodajemo na staroj lokaciji, a vrlo mlo turista svrati u park pa je prodaja značajno umanjena. Ne znamo šta je razlog za ovakvu odluku, pisali smo dopise i tražili da nam se odobri povratak na staru lokaciju ali još nismo dobili potvradan odgovor. Ovdje uglavnom rade nezaposleni mladi i obrazovani ljudi koji su završili fakultet i nemaju posao, ovo nam je jedina prilika da preko ljeta zaradimo nešto novaca, i ne znam zbog čega se sve ovo radi, i zašto smo izmješteni u park i slijepu ulicu u koju svraća veoma malo turista“ rekla nam je mlada trebinjska slikarka koja želi da ostane anonimna.
Da ironija bude veća među prodavcima nalazi se i dosta djece poginulih boraca koji nemaju posao iako su završili fakultet, a kontrolu rada često vrši inspektor Milidrag Čorlija, koji se tokom vrata bio sklonio na sigurno u susjednu Crnu Goru, a potom se vratio u Trebinje i za vrijeme gradonačelnika Dobroslava Ćuka bio postavljen za načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove. U gradskoj upravi do sada se nisu oglašavali povodom ovog problema, a ostaje da se vidi da li će udovoljiti zahtjevima prodavaca suvenira, i da li će im dozvoliti da se do kraja ljeta vrate na staru lokaciju preko puta čuvenih „Platana“

Nebojša Vukanović