palpal

Zašto SRNA i RTRS bojkotuju borce i generala Savčića

SLobodna Bosna Savcic.jpg

Zašto SRNA i RTRS bojkotuju BORS i generala Savčića

Slobodna Bosna i drugi sarajevski i federalni mediji juče su prenijeli izjavu generala Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, kojom oštro osuđuje ponašanje i rad Dževada Galijaševića, ali vijest, informaciju ili bar jednu generalovu rečenicu nisu prenijeli RTRS-a i SRNA i još neki uticajni mediji u Republici Srpskoj. General Savčić kritikovao je Dževada Galijaševića, ali i institucije Republike Srpske koje ga skupo plaćaju kako bi napadao borce Vojske Republike Srpske, izmišljao i podnosio protiv njih krivične prijave za navodne ratne zločine koje nisu počinili.

Postavlja se otvoreno pitanje kako je moguće da federalni mediji daju prostor i prenose izjave srpskog generala i slavnog komandanta elitnog 65-og Zaštitnog puka Vojske Republike Srpske koji je u Otadžbinskom ratu tri puta ranjavan, a da Novinska agencija Republike Srpske i Radio-televizija Republike Srpske ne objave ni jednu rečenicu? Da li to SRNA i RTRS bojkotuju Boračku organizaciju Republike Srpske i njenog predsjednika generala Milomira Savčića? Kako je moguće da federalni mediji pišu i govore o lažnim optužnicama i napadima bivšeg bezbjednjaka Armije BiH na oficire Vojske Republike Srpske, a da vodeći javni mediji u Republici Srpskoj o tome ćute i ne žele da govore?

General Savčić je tokom pomena poginulim specijalcima i obilježavanja Dana osnivanja Prvog jahorinskog odreda brigade Specijalne policije VRS ukazao na neprijateljsko ponašanje Dževada Galijaševića i pogubne posledice njegovih lažnih optužbi i konstrukcija protiv demobilisanih boraca i ratnih komandanata Vojske republike Srpske. Savčić je istakao da Galijašević svakog mjeseca dobija ogroman novac od institucija Republike Srpske, ali umjesto istraživanja zločina and Srbima on neosnovana napada i optužuje demobilisane borce. Galijašević je režimska sinekura, bivši saradnik i špijun KOS-a, oficir Armije BiH koji već godinama dobija ogroman prostor u režimskim medijima kako bi po nalogu iz kabineta predsjednika Republike Srpske izmišljao konstrukcije i lažno napadao opoziciju i njegove političke protivnike.

Zbog bojkota Boračke organizacije i njenog predsjednika, urednici RTRS-a i SRNE, Marijana Đurđević i Milice Džepina, kao i direktori Draško Milinović i Nikola Deretić, morali bi podnijeti ostavke ili biti smijenjeni jer je nedopustiv bojkot i maćehinski ovakav odnos prema čelnicima Borčake organizacije. I dok se general Savčić i borci koji su stvarali Srpku bojkotuju, oficir Armije BiH dobija ogroman prostor, a SRNA i RTRS u nastavcima detaljno prenose sve njegove izjave i gluposti kojima zamajava domaću javnost.

Upornom borbom za poboljšanje položaja demobilisanih boraca, skretanjem pažnje na „slučaj Galijašević“, kao i nedavnom javnom osudom skupa koji su u Banjaluci namjeravali da održe lažni zavjetnici, general Savčić je pokazao da je na čelo Boračke organizacije došao istinski patriota koji se i u miru, kao i tokom rata, odlučno bori za nacionalne interese svog naroda i boraca izdižući se iznad politike, partija i dnevno-političkih interesa pojedinaca.

Nebojša Vukanović