Zašto se u Nevesinju snijeg čisti samo u „crvenim“ selima

snijeg.jpg

Zašto se u Nevesinju snijeg čisti samo u „crvenim“ selima

Republika Srpska je duboko podijeljeno društvo. Već duže vremena smo navikli na razne segregacije i podjelu građana na dvije kategorije, privilegovane i obespravljene. Ipak mnoge će začuditi vijest iz Nevesinja da nova lokalna vlast predvođena SNSD-ovim načelnikom Milenkom Avdalovićem, čak i prilikom čišćenja snijega sa lokalnih i seoskih puteva dijeli svoje građane, pa se snijeg čisti samo u selima i naseljima gdje su njegove pristalice, dok se preskaču putevi i naselja čiji stanovnici nisu u bazi sigurnih glasova novog gradonačelnika. Ne dijele se i zaobilaze samo cijela sela, već se i u samim naseljima čiste putevi samo u pojedinim zaseocima, dok se neka preskaču i ostaju zavejana. Tako načelnik Avdalović dosljedno sprovodi naređenje šefa partije, i u „crne knjige“ upisuje ne samo pojedince, već cijela sela i domaćinstva.

Mještanin sela Biograd kod Nevesinja Blagoje Mučibabić poslao nam je fotografije, i tvrdi da su u njegovom selu očišćeni samo putevi u pojedinim zaseocima u kojima stanuju aktivisti vladajuće stranke, dok je mehanizacija preskočila dijelove sela za koje se smatra da nisu na poslednjim izborima glasali za SNSD. „Do ove zime nikada se nije dogodilo da lokalna vlast pošalje mehanizaciju i čistač snijega samo u pojedine dijelove sela, dok su neki zaseoci namjerno preskočeni i ostali zavejani. U zaseoku Lješčice u selu Biograd ima 7 domaćinstava koja su bliska opoziciji i oni su preskočena, dok je drugi zaselak sa 3 kuće udaljen 2 kilometra očišćen uoči Božića. Zaseok Kosovača u kome ja živim takođe nije očišćen od snijega, i jedino preko Zovog Dola možemo terenskim vozilima izaći iz sela. Posjedujem traktor pa sam sam očistio dio puta oko kuće, a slična je situacija i u drugim selima u okolini Nevesinja. Nalog za čišćenje lokalnih puteva daje načelnik i lokalna vlast, i nikada prije nije bila ovakva podjela i nepravda da se čiste putevi do sela i kuća za koje se zna da su glasali za vlast, dok se namjerno preskaču naselja za koje se predpostavlja da su bliska opoziciji“.

Zavadi pa vladaj je stara poslovica kojom se često rukovode naše vlasti, pa nije čudno što se namjerno izazivaju i produbljuju podjele unutar sopstvenog naroda jer je onda njim lakše manipulisati. Odavno je jasno da funkcioneri i članovi partije na vlasti imaju brojne privilegije, i da se bez partijske knjižice ne može doći do posla. Ipak segregacija prilikom čišćenja puteva od snijega je novost koja bi trebala sve da nas zabrine. Licemjertstvo je glavna odlika režima, i dok svakodnevno dijeli i zavađa ne samo sopstveni narod već braću i cijele porodice, vlast uporno poziva sve na jedinstvo i sabornost protiv spoljnih i unutrašnjih neprijatelja. Biće potrebno dosta vremena nakon skidanja otuđene oligarhije sa vlasti da se izvrši katarza, i društvo očisti od unutrašnjih okupatora i teških posledica koje iza sebe ostavlja nakaradni režim koji je sistemski razorio srpski narod, i ostavlja teže i dugotrajnije posledice od mnogih okupacija u prošlosti.

Nebojša Vukanović