Зашто се копа подземна умјесто 10 пута јефтиније надземне гараже?

Ма колико се трудили и размишљали, често је тешко пронаћи било какву логичну везу између појединих одлука, потеза и „инвестиција“ властодржаца, разума, опште друштвене користи, рационалног понашања… Прескупо су овај напаћени народ коштале промашене инвестиција и сулуди мегаломански подухвати, градња луксузних здања за смјештај институција, почевши од нове зграде Владе која је грађане коштала више од 200 милиона марака, иградње прескупих ауто-путева којима се вози мали број возила, умјесто мреже брзих цеста, бројне пропале милионске инвестиција до ове последње, градње подземне гараже, која је пореске обвезнике коштати невјетоватних 35 милиона марака.

Детаљи подземне гараже и њени капацитети, број гаражних мјеста и други важни подаци нису познати јавности, осим да ће је по невјероватној цијени од 35 милиона марака градити дворска компанија која је већ добро разрадила посао са властима на болници „Србија“ у Касиндолу. Поставља се логично питање зашто се бацају силни милиони на овакве непотребне глупости у вријеме када здравствени систем „крвари“, како су у више наврата говорили премијер и ресорни министар Ален Шеранић?

Зашто се гради подземна гаража чије је одржавање јако скупо, јер је потребна велика енергија, вентилација, сигнализација, освјетљење, противпожарна заштита, и зашто се испред болнице није поставила монтажна надземна гаража? У Европи и свијету, па и код нас, много чешће се граде надземне монтажне металне гараже, попут оних на Обилићевом и Зеленом венцу у Београду, чија изградња и одржавање је далеко брже и јефтиније него градња подземних објеката!

Цијена изградње једног гаражног мјеста у надземној гаражи у Њемачкој у просјеку кошта око 3000 евра, што се лако може провјетити на интернету. Имајући у виду много мање трошкове радне снаге и материјала код нас него у Њемачкој, цијена постављања конструкције једног оваквог објекта у Републици Српској би требала бити доста јефтинија, износити од 1 500 до 2000 евра по једном гаражном мјесту.

Ако је Универзитетском клиничком центру Бањалука неопходно чак 1000 мјеста за паркирање, то би реално требало да кошта око 1,5 милиона евра, или 3 милиона марака, или максимално 3 милиона евра (6 милиона марака) ако би се ангажовале реномирање њемачке фирме из ове области. Дакле уштеда на овом пројекту износила би невјероватних 30 до 33 милиона марака, пројекат би коштао од 3 до максимално 6 милиона марака умјесто 35 колико планира да издвоје лудаци који нас воде.

Надземна метална монтажна гаража би се могла поставити на подстојећем паркингу, а корист би била вишеструка јер би се објекат брзо изградио по далеко нижој цијени а сачувала од  уништавати зелена површина. Уштедом  најмање 30 милиона марака могла би се купити неопходна опрема за болнице у унутрашњости Српске, а одржавање надземне гараже би било далеко јефтиније од укопавања подземног објекта.

Нека властодршци и моћници, којима су силан новац и моћ помутили разум, добро размисле о свему, на вријеме сам их упозорио, јер ће сигурно једног дана поднијети рачуне и одговарати због оваквих и сличних сулудих пројеката и велике пљачке народа, као што је то случај са подземном гаражом од 35 милиона, од чије изградње одмах требају одустати и наћи практичније и много јефтиније рјешење јер грађани и здравство које је на кољенима  немају новаца на бацање.

 

Небојша Вукановић