Zašto se ćuti o prijavi protiv Aškrabića

Policija je prije nekoliko dana podnijela novu Krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Predraga Aškrabića, člana Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske, zbog sumnje da je oštetio budžet Srpske za 518 000 maraka. Kao bivši predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske, Aškrabić je zloupotrijebio službeni položaj i nezakonito omogućio firmi  „Eko pauer“ iz Kotor Varoši da nelegalno eksploatiše mrki ugalj u Maslovarama i Hrvaćanima. Aškrabić je suprotno zakonu prenio koncesiju i pravo eksploatacije sa firme „Eko grin enerdži“ na „Eko pauer“, a zanimljivo da je u obje povezane firme odgovorne lice Mladen Rakić. O ozbiljnosti firme govori podatak da je koncesionar, koji nema zaposlenih radnika a država mu je dala da eksploatiše ugalj,  u 2016. imao nevjerovatnih 1 (JEDAN) fening prometa!?

Protiv Aškrabića je MUP Republike Srpske i 2016.godine podnio sličnu Krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu zbog zloupotrebe službenog položaja jer je oštetio budžet Republike Srpske za 190 000 maraka. I tada je, kao predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske, napisao lažni Izvještaj u korist kontraverznog Mirka Čolovića sa Sokoca kako bi braći Čolovići, i njihovoj propaloj klaonici i Mesnoj industriji sa Sokoca, bio dodjeljen Ugovor o koncesiji. Osim ovih prijava, policija istražuje Aškrabićeve zloupotrebe u još nekim predmetima i nelegalno dodjeljenim koncesijama.                          

Umjesto da zbog ogromne štete završi u zatvoru, vlast je nagradila Aškrabića i postavila ga na jednu od najplaćenijih funkciju u Srpskoj, za regulatora i člana Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Zanimljivo je da Trebinje 059, Herceg tv i ostali Lukini dvorski mediji i portali u Trebinju nisu objavili informaciju i vijest da je Aškrabić osumnjičen za novu veliku zloupotrebu, i pola miliona maraka štete koju je napravio Republici Srpskoj? Prije nekoliko godina gotovo svi trebinjski portali, prije svega novi direktor Herceg televizije i Lukin portparol Karađorđe Bjelaković,   mjesecima je iznosio najodvratnije i najbesmislenije laži i izmišljotine o meni, puštao snimane razgovore sa kriminalcima te vijesti o lažnim Krivičnim prijavama protiv mene kako sam tobože rušio ustavni poredak Srpske, ali NIKO nije objavio vijest da su sve istrage i prijave odbačene jer su bile neosnovane i lažne. Ako su RTRS i ostali režimski mediji protiv mene mjesecima vodili brutalnu prljavu kampanju iznoseći najljigavije optužbe, zar ne bi bilo logično da bar objave vijest da su lagali, grubo klevetali i iznosili neistine, kada su to zvanično potvrili policija, Specijalno tužilaštvo Srpske i nadležni organi?

Samo ovaj primjer najbolje govori kakav je stepen medijskih sloboda u okupiranom Trebinju i Hercegovini. Tužna je i poražavajuća činjenica da uzimaju moje izjave i prenose tekstove sa mog bloga Dubrovački vjesnik, dubrovački Glas grada, Slobodna Dalmacija ili beogradska Politika, a da skoro 4 godine gotovo niko od trebinjskih portala nije mi ustupio ni jednu rečenicu prostora za najmanju vijest!?

Nekada nije bilo tako, i godinama su svi svakodnevno prenosili moje tekstove i priloge kako bi dobili na čitanosti, ali su se vremena promijenila nakon što su Luka i HET otvorili ventile na turbinama, i potrošili značajnu sumu novaca kako bi medije i portale stavili pod svoju kontrolu. Istina i pravda su spore ali dostižne, i uprkos medijskom mraku, manipulacijama i snažniom blokadama, istina će, kad tad, isplivati na vidjelo!

 

Nebojša Vukanović