Зашто С. Миловић свјесно трује Гачане?

Гацко је већ недељама прекривено тамним облацима пепела, а загађење ваздуха и тла је огромно. Десетине тона отровног пепела из торња Термоелектране свакодневно загађује ваздух, земљу и воду не само у Гацку, већ и околно подручје, дијелове сусједних општина Билећа и Невесиње. Према информацијама које смо добили од стручних лица са РиТЕ Гацко, проблем је у људском фактору, пропустима и личним интересима неодговорног руководства, прије свега посланика Срђана Миловића који и даље из сјенке вуче све конце.                                                                                  

Узрок загађења је велика количина отровног пепела који одлази у атмосферу, а настаје сагоријевањем угља из повлатне зоне коју је „патентирао“ злогласни тандем Срђан Миловић -Милинко Милидраг.  Иако још увијек има довољно квалитетног угља у старом дијелу копа – поље „Ц“ он се не користи. Кориштењем овог угља филтери би убрзо поново требали бити у функцији. Ипак нова Управа свјесно и упорно форсирара угаљ лошијег квалитета из повлатне зоне јер на тај начин треба увести новог извођача у радове како би наставио скидање откривке и угља лошег квалитета. Претходни директор Вујичић био је далеко одговорнији од Миловића и Милидрага, много боље је познавао технолошке процесе на Термоелектрани и форсирао је мијешање угља из повлате и поља „Ц“, и у његово вријеме филтери су радили релативно нормално а загађење је било много мање.                                                                                

Међутим, чим је Миловић уклонио Вујичића, користи се углавном угаљ из повлатне зоне. Већ послије два дана филтери су се напунили и нису могли физички одвајати пепео из дима, што је узроковало квар филтер И велико загађење. Нешто слично се догађало и раније, док се уклоњени Вујичић није умијешао, вршио сталну контролу и квалитет угља који долази са депоније.

Ако се буде опет поновио стари сценарио, ускоро би на сцену требала да ступа контраверзна фирма „Точак“ која ће својим камионима и механизацијом принудно празнити заостале наслаге пепела у филтерима, а истовремено ће се форсирати угаљ из „Ц поља“ и тако отколнити проблем.                                                                                             

Фирма Точак је у власниство брата техничког директора Термоелектеане, и незванично РиТЕ Гацко јој тренутно дугује око милион марака. Смијењени Kозомара није био у комбинацији и током свог кратког мандата блокирао је послове са „Точком“ . Међутим, нова Управа муњевитом брзином надокнађује изгубљено преко Kонстадина Јегдића, шефа помоћне механизације, који шаље на поправку дио механизације у Точак, од  теренских возила и поломљених троисовинских камиона до утовариваца, скипова …

Због загађења које узрокује РиТЕ Гацко, велики је степен тешких обољења код становника Гацка и овог дијела Херцеговине. Умјесто да се дио новаца од производње струје усмјери у набавку нових филтера и сачува здравље становништва, неодговорни појединци попут Срђана Миловића свјесно трују своје суграђане зарад властитих интереса. За разлику од неких других рударских и индустријских центара, у Гацку нажалост не постоји јавни монитор на којем би грађани могли да виде колики је степен загађења и отровних честица у ваздуху, и када је ситуација посебно опасна. Последице загађења осјетиће се накнадно, али ваљда се неодговорни дозову памети и отклоне проблем, интересе народа ставе изнад своји личних, као би тровање Гачана и Херцеговаца што прије било заустављено.

 

Небојша Вукановић