Zašto S. Milović svjesno truje Gačane?

Gacko je već nedeljama prekriveno tamnim oblacima pepela, a zagađenje vazduha i tla je ogromno. Desetine tona otrovnog pepela iz tornja Termoelektrane svakodnevno zagađuje vazduh, zemlju i vodu ne samo u Gacku, već i okolno područje, dijelove susjednih opština Bileća i Nevesinje. Prema informacijama koje smo dobili od stručnih lica sa RiTE Gacko, problem je u ljudskom faktoru, propustima i ličnim interesima neodgovornog rukovodstva, prije svega poslanika Srđana Milovića koji i dalje iz sjenke vuče sve konce.                                                                                  

Uzrok zagađenja je velika količina otrovnog pepela koji odlazi u atmosferu, a nastaje sagorijevanjem uglja iz povlatne zone koju je „patentirao“ zloglasni tandem Srđan Milović -Milinko Milidrag.  Iako još uvijek ima dovoljno kvalitetnog uglja u starom dijelu kopa – polje „C“ on se ne koristi. Korištenjem ovog uglja filteri bi ubrzo ponovo trebali biti u funkciji. Ipak nova Uprava svjesno i uporno forsirara ugalj lošijeg kvaliteta iz povlatne zone jer na taj način treba uvesti novog izvođača u radove kako bi nastavio skidanje otkrivke i uglja lošeg kvaliteta. Prethodni direktor Vujičić bio je daleko odgovorniji od Milovića i Milidraga, mnogo bolje je poznavao tehnološke procese na Termoelektrani i forsirao je miješanje uglja iz povlate i polja „C“, i u njegovo vrijeme filteri su radili relativno normalno a zagađenje je bilo mnogo manje.                                                                                

Međutim, čim je Milović uklonio Vujičića, koristi se uglavnom ugalj iz povlatne zone. Već poslije dva dana filteri su se napunili i nisu mogli fizički odvajati pepeo iz dima, što je uzrokovalo kvar filter I veliko zagađenje. Nešto slično se događalo i ranije, dok se uklonjeni Vujičić nije umiješao, vršio stalnu kontrolu i kvalitet uglja koji dolazi sa deponije.

Ako se bude opet ponovio stari scenario, uskoro bi na scenu trebala da stupa kontraverzna firma „Točak“ koja će svojim kamionima i mehanizacijom prinudno prazniti zaostale naslage pepela u filterima, a istovremeno će se forsirati ugalj iz „C polja“ i tako otkolniti problem.                                                                                             

Firma Točak je u vlasnistvo brata tehničkog direktora Termoelekteane, i nezvanično RiTE Gacko joj trenutno duguje oko milion maraka. Smijenjeni Kozomara nije bio u kombinaciji i tokom svog kratkog mandata blokirao je poslove sa „Točkom“ . Međutim, nova Uprava munjevitom brzinom nadoknađuje izgubljeno preko Konstadina Jegdića, šefa pomoćne mehanizacije, koji šalje na popravku dio mehanizacije u Točak, od  terenskih vozila i polomljenih troisovinskih kamiona do utovarivaca, skipova …

Zbog zagađenja koje uzrokuje RiTE Gacko, veliki je stepen teških oboljenja kod stanovnika Gacka i ovog dijela Hercegovine. Umjesto da se dio novaca od proizvodnje struje usmjeri u nabavku novih filtera i sačuva zdravlje stanovništva, neodgovorni pojedinci poput Srđana Milovića svjesno truju svoje sugrađane zarad vlastitih interesa. Za razliku od nekih drugih rudarskih i industrijskih centara, u Gacku nažalost ne postoji javni monitor na kojem bi građani mogli da vide koliki je stepen zagađenja i otrovnih čestica u vazduhu, i kada je situacija posebno opasna. Posledice zagađenja osjetiće se naknadno, ali valjda se neodgovorni dozovu pameti i otklone problem, interese naroda stave iznad svoji ličnih, kao bi trovanje Gačana i Hercegovaca što prije bilo zaustavljeno.

 

Nebojša Vukanović