Zašto opozicija ne treba da napusti Narodnu skupštinu RS

POLITIKA

cover

Jedan od najžešćih kritičara vlasti u Republici Srpskoj, narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je Narodna skupština RS najbolje mjesto gdje opozicija može da ukrsti argumente s predstavnicima vlasti i da ih, kako kaže, do nogu potuče činjenicama.
Komentarišući za Insajder nedavnu poruku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da bi opozicioni poslanici trebalo da napuste Narodnu skupštinu RS i okrenu se vanparlamentarnom djelovanju, Vukanović kaže da takvim potezom opozicija u Srpskoj ne bi ništa dobila.
– U Narodnoj skupštini imamo mogućnost da sučelimo argumente, mišljenja i činjenice sa vlasti koja, inače, sve rjeđe zakazuje sjednice  jer su svjesni da ih tamo razobličavamo i da se javnost polako budi. Upravo u Narodnoj skupštini pokazuje se inferiornost vlasti koja ćuti, kao i dominacija nas, opozicionih poslanika, koji stalno i argumentovano kritikujemo vlast. Šta bi opozicija dobila kad bi napustila Narodnu skupštinu? Vlast bi tada donosila odluke na sjednicama koje bi trajale sat ili dva, imali bi tamo skoro dvije trećine poslanika. Nije problem u Narodnoj skupštini, jer tamo ima mnogo više prostora za opoziciju i možemo se izboriti za svoja prava nego, na primjer, na RTRS-u. Time bi samo Izgubili jedno mjesto gdje može da se razbije vlast. Krećući se kroz Republiku Srpsku i gdje god da odem, vidi se da ljudi gledaju sjednice Narodne skupštine i da pozitivno komentarišu način na koji demaskiramo vlast, ogolimo je, potučemo i pokažemo da smo intelektualno i moralno superiorniji od njih – kaže Vukanović.
On, takođe, smatra i to da način na koji aktuelno rukovodstvo Narodne skupštine RS vodi sjednice najviše štete nanosi upravo njihovom ugledu.
– Očigledno je da predsjednik Narodne skupštine RS, gospodin Čubrilović, nakon što je formirao novu stranku ima mnogo posla oko toga i da mu se aktivnosti u Narodnoj skupštini često poklapaju sa aktivnostima u stranci. Njemu je stranka očigledno na prvom mjestu. Na posljednjoj sjednici takođe je bio odsutan jer je u Demos primao trojicu dojučerašnjih odbornika DNS-a, odnosno „crnu trojku“, kako sam ih ja nazvao. Zamimljivo je i to što rukovodstvo Narodne skupštine pokušava da prekine svaku priču koja im ne odgovara. Oni ne žele da se čuje istina, a mislim da je upravo Narodna skupština pravo mjesto gdje se treba otvoreno pričati o problemima društva. Očigledno je da tim stalnim prekidanjima izlaganja opozicionih poslanika oni pokušavaju da zaustave dijalog i normalnu priču. Međutim, to što mi jednom ili dva puta oduzmu riječ ne može me zaustaviti da kažem ono što mislim. Potezi predsjednika Narodne skupštine i njegovih saradnika samo štete njihovom ugledu, a neće moći zaustaviti poslanike da kažu ono što imaju – kaže Vukanović.

KOMENTARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

VRUĆE VIJESTI

17.06.2019.

VIC DANA

joke

sudoku

3 1
5 4 1 2 7
3
1 2 5
2 7 8
1 7 6
4
5 6 3 4 9

weather