Zašto je zatvoren pogon „Trebinjke“ u bivšem Novoteksu?

Poslije famozne investicione konferencije i jeftine predstave koju su Luka i kum Miko organizovali u Trebinju, doveli su u grad prvog i jedinog „investitora“u svoje više od dvije godine mandata. Izvjesni Nebojša Preković, bivši rukometaš koji je u Srbiji osnovao tekstilnu firmu „Šumadija prodakšn“, najavio je da će u Trebinju otvoriti pogon u bivšem „Novoteksu“ i zaposliti stotinjak radnika koje će šiti robu za izvoz. Luka Petrović i njegov kum Miko Ćurić obišli su sa Prekovićem pogone prošlog ljeta, obećali podršku i zapošljavanje velikog broja radnika, a iz budžeta su obezbjeđena sredstva za obuku i probni rad.

Ipak poslije manje od pola godine pogon je zatvoren, proizvodnja obustavljena a radnice su poslate kući i neizvjesno je hoće li i kada proizvodnja biti nastavljena. Danas sam obišao pogone bivšeg „Novoteksa“ i uvjerio se da je fabrika zatvorena, a vrata zaključana.

Postavlja se pitanje zbog čega je pogon „Trebinjke“ zatvoren a proizvodnja obustavljena, i zbog čega se povukao jedini „investitor“ koji je došao u Trebinje od kako se SNSD 2016. godine vratio na vlast? Koliko je novaca Preković dobio od grada Trebinja, Zavoda za zapošljavanje i Republike Srpske kao podsticaj za otvaranje proizvodnje i skidanje radnica sa Biroa? Nažalost patnja i agonija tekstilnih radnica u Trebinju je nastavljena 11 godinu, a država i njeni „investitori“ ne mogu im obezbjediti da u teškim uslovima izrabljivanja zarade makar minimalac.

Nisam želio da u staru plašim radnice i prenosim pisanje srbijanske štampe o „investitoru“ koga su luka i Miko doveli u Trebinje, ali on je poznat od ranije po kulučenju i izrabljivanju radnika, kršenju osnovnih radničkih i ljudskih prava, o čemu je pisala beogradska štampa. Zbog toga se nažalost nije moglo ni očekivati da će u Trebinju biti drugačije, i ovakav ishod je bio donekle očekivan čim su prošli izbori.

Bilo bi dobro da mr Miko dr Ćurić, i njegov mentor i kum Luka Petrović, odgovore radnicama Trebinjke i građanima Trebinja zbog čega je pogon zatvoren poslije samo pola godine, i koliko je novaca iz budžeta dobio njihov „investitor“ za samo pola godine?

 

Nebojša Vukanović