Зашто је затворен погон „Требињке“ у бившем Новотексу?

Послије фамозне инвестиционе конференције и јефтине представе коју су Лука и кум Мико организовали у Требињу, довели су у град првог и јединог „инвеститора“у своје више од двије године мандата. Извјесни Небојша Прековић, бивши рукометаш који је у Србији основао текстилну фирму „Шумадија продакшн“, најавио је да ће у Требињу отворити погон у бившем „Новотексу“ и запослити стотињак радника које ће шити робу за извоз. Лука Петровић и његов кум Мико Ћурић обишли су са Прековићем погоне прошлог љета, обећали подршку и запошљавање великог броја радника, а из буџета су обезбјеђена средства за обуку и пробни рад.

Ипак послије мање од пола године погон је затворен, производња обустављена а раднице су послате кући и неизвјесно је хоће ли и када производња бити настављена. Данас сам обишао погоне бившег „Новотекса“ и увјерио се да је фабрика затворена, а врата закључана.

Поставља се питање због чега је погон „Требињке“ затворен а производња обустављена, и због чега се повукао једини „инвеститор“ који је дошао у Требиње од како се СНСД 2016. године вратио на власт? Колико је новаца Прековић добио од града Требиња, Завода за запошљавање и Републике Српске као подстицај за отварање производње и скидање радница са Бироа? Нажалост патња и агонија текстилних радница у Требињу је настављена 11 годину, а држава и њени „инвеститори“ не могу им обезбједити да у тешким условима израбљивања зараде макар минималац.

Нисам желио да у стару плашим раднице и преносим писање србијанске штампе о „инвеститору“ кога су лука и Мико довели у Требиње, али он је познат од раније по кулучењу и израбљивању радника, кршењу основних радничких и људских права, о чему је писала београдска штампа. Због тога се нажалост није могло ни очекивати да ће у Требињу бити другачије, и овакав исход је био донекле очекиван чим су прошли избори.

Било би добро да мр Мико др Ћурић, и његов ментор и кум Лука Петровић, одговоре радницама Требињке и грађанима Требиња због чега је погон затворен послије само пола године, и колико је новаца из буџета добио њихов „инвеститор“ за само пола године?

 

Небојша Вукановић