palpal

Zašto je samo BNTV uz Davida?

Tragična smrt Davida Dragičevića, vrlo vjerovatno ubistvo koje se dogodilo na banjalučkim ulicama u ranim jutarnjim časovima, potresla je Republiku Srpsku i BiH. Građani su uznemireni tragičnim događajem, narušenom bezbjednosnom situacijom i lošim radom institucija Republike Srpske. Uspavani građani napokon su se probudili, pokazali kolektivnu svijest, odgovornost i želju za pravdom. Skoro mjesec dana svaku veče u Banjaluci na Trgu Krajine se održavaju okupljanja građana koji traže istinu i pravdu, rasvjetljavanje slučaja i otkrivanje imena Davidovig ubica. Ipak da nije BN televizije, te društvenih mreža i portala koje ne kontroliše režim, građani Srpske ne bi znali za ova masovna i uporna višednevna okupljanja građana.                              

Postavlja se pitanje zašto RTRS i ATV ne izvještavaju o ovom događaju, zbog čega ignorišu masovna spontana okupljanja građana? Zar nije interes javnosti da se utvrdi istina, otkriju imena eventualnih ubica i njihovih saučesnika, te rasvijetli zbog čega je vrh policije Republike Srpske pokušao obmanuti porodicu nastradalog mladića i javnost da je pokojni David lopov koji je izvršio samoubistvo? Zbog ovakvog skandala, pokušaja obmane, podmetanja i zataškavanja, ne samo inspektori koji vode slučaj, već cjelokupan vrh policije na čelu sa ministrom Draganom Lukačem i direktorom Ćulumom trebali bi da podnesu ostavke, i tako omoguće da se slučaj rasvijetli do kraja.                                                                    

Nažalost RTV BN je ostala jedina slobodna i neokupirana televizija u Republici Srpskoj, koja pokriva signalom čitavu teritoriju, na kojoj se još može čuti istina i vidjeti stvarno stanje u našoj državi. Prećutkivanje istine, manipulisanje gledaocima, oštra cenzura, skrivanje protesta i drugih važnih događaja, predstavlja izdaju građana i sramno ponašanje pojedinih televizijskih kuća koje su u službi režima.                                            

O RTRS je suvišno trošiti mastilo, ali od kako je tajkun Slobodan Stanković formalno kupio ATV u korist režima, osoba iz sjenke i vladajuće oligarihije, primjetan je veliki zaokret u izvještavanju i uredničkoj politici ove televizijske kuće. ATV se nažalost postepeno pretvara u drugi kanal RTRS-a, a bojkot i cenzurisanje informacija u slučaju pokojnog Davida Dragičevića, uz sve snažniju promociju režimu, ogoljavaju stvarno stanje. Ma koliko pritiskom, kupovinom, ucjenama i cenzurisanjem pokušali ubiti istinu i informaciju, ona je ipak neuhvatljiva i na kraju će procuriti i doći do čitalaca. Ipak

Nebojša Vukanović