palpal

Zašto je propao novi put Nevesinje – Berkovići

unisten put.jpg

Ko je krivac za urušavanje novog puta Berković – Nevesinje

Vlada Republike Srpske prije 4 godine osnovala je Javno preduzeće „Hidroelektrana Dabar“, i najavila da će do kraja 2016. godine završiti hidroelektranu kapaciteta 160 megavata. Za direktora preduzeća je postavljen bivši ministar poljoprivrede Radivoje Bratić, a od osnivanja preduzeća u javnosti se često govorilo o velikim zloupotrebama i milionskim malverzacijama. Ni nakon 4 godine nije završen Glavni projekat buduće hidroelektrane iako je preduzeću „Jaroslav Černi“ iz Beograda uplaćeno oko 3 500 000 KM. To nije smetalo direktoru Radivoju Bratiću da svojoj privatnoj firmi „Zavod za vodoprivredu Bijeljina“ uplati 585 000 KM bez PDV-a za reviziju glavnog projekta.

Najočiglednija i najveća zloupotreba pričinejna je tokom izgradnje pristupnih puteva za buduću „HE Nevesinje“ i „He Pošćenje“ u sklopu sistema HE Dabar i Gornji horizonti. Direktor Radivoje Bratić i njegov zamjenik Tihomir Milutinović potpisali su Ugovore o gradnji pristupnih puteva sa preduzećem „HP investing“ iz Mostara, vlasništvo Hasana Pekušića. Umjesto minimalne širine od 5,5 metara, kako predviđaju odredbe Zakona o saobraćaju, novi put širok je svega 5 metara, a umjesto izrade novog projekta korišten je stari koji je izrađen tokom 70-ih godina prošlog vijeka.

Za desetak kilometara puta, prema našim saznanjima potpisano je više Ugovora vrijednih više od 10 000 000 KM, a HP investing je na određenim dionicama angažovao podizvođače, privatne građevinske firme iz istočne Hercegovine. Kvalitet radova je veoma loš, očigledno je da nisu ispoštovani standardi u građevinarstvu i projektni zadaci, pa je nova saobraćajnica počela da se urušava i propada i prije završetka radova na putu. Zbog toga novi put Divin – Zovi Do – Nevesinje nije svečano otvoren prošle godine u predizbornoj kampanji kako je to prvobitno bilo planirano.
Podloga nije napravljena i uvaljana u skladu sa standardima, a umjesto minimalnih 15 cm asfalta koji se nanosi u dva sloja, postavljen je samo jedan tanki sloj asfalta koji se smrvio i uništio nakon nekoliko dana saobraćaja. Zbog toga je već poslije godinu dana došlo do pojave rupa i propadanja asfalta na čak 27 mjesta, a na pojedinim dionicama potpuno je uništen asfalt i podloga. Na nekim mjestima postavljeni su ivičnjaci, dok na pojedinim dionicama njih uopšte nema iako su predviđeni glavnim projektom.
Da bi prikrili veliku bruku i aferu, rukovodstvo HE Dabar je odlučilo da uvede potpunu zabranu i obustavu saobraćaja na cijeloj dionici puta, a nakon toga angažovane su privatne firme da izvrše sanaciju i rekonstrukciju puta. Asfalt postavljen prošle godine je uklonjen, a radne mašine vrše nova nasipanja i valjanje podloge. I ovaj posao povjeren je HP investingu, koji je po starom običaju angažovao podizvođače iz istočne Hercegovine.
NI u HE Dabar, ni u HP investingu ne žele da govore o uzrocima propadanja i urušavanja tek završene saobraćajnice, koliko je šteta pričinjena i ko će i na koji način da je nadoknadi. Više je nego očigledno da je gradnja pristupnog puta iskorištena za se drastičnim povećanjem cijene i loše izvedenim radovima iz javnog preduzeća „HE Dabar“ izvuku višemilionskih sredstava kojima je finansirana predizborna kampanja i aktivnosti vladajućeg SNSD-a u Nevesinju i istočnoj Hercegovini. Da je sve dobro uvezano i organizovano govori i činjenica da je za nadzor radova angažovana privatna firma koja je u vlasništvu Slobodana Stankovića, vlasnika koncerna „Integral-inženjering“ iz Laktaša.

Saobraćaj na putu Bileća – Divin – Nevesinje je obustavljen do daljeg, pa stanovnici Hercegovine ponovo moraju koristiti alternativne putne pravce preko Mostara i Gacka kako bi došli do Nevesinja. Postavlja se i logično pitanje zbog čega je Radivoje Bratić na izgradnji puta angažovao privatnu firmu iz Mostara, i zašto posao nije povjeren „Nevesinje-putevima“ ili „Hercegovina-putevima“ iz Trebinja, domaćim hercegovačkim firmama koje nemaju posla,.
Iako su ministar finansija Zoran Tegeltija i drugi odgovorni ministri u Vladi RS u više navrata tvrdili da će utvrditi da li je bilo zloupotreba u radu rukovodstva HE Dabar, istraga nikada nije provedena. Ostaje da se vidi da li će policija i tužilaštvo u narednom periodu otvoriti istragu, i utvrditi ko je i za koliko sredstava zloupotrebom položaja i ovlaštenja, nemještenim spornim poslovima oštetio Republiku Srpsku.
Vrijednost radova na HE Dabar procijenjena je na oko 180 000 000 KM, a sredstva su trebale da obezbjede Elektroprivreda RS i HET. HE Dabar trebala je biti na mreži naredne godine, ali je očito da će radovi neće biti gotovi ni u narednih 5 godina.

Boks 1: Pokradena Bratićeva vila u Trebinju: Paralelno sa gradnjom puta, izvođeni su i radovi na vili direktora Radivoja Bratića u elitnom dijelu trebinjskog naselja Petrovo polje. Raskošna vila opasana je zidom od kamena i kovanog gvožđa, ali to nije spriječilo lopove da tokom zime provale u kuću i odnesu vrijedne stvari i tehniku. Policija još nije utvrdila ko je opljačkao kuću bivšeg ministra i aktuelnog direktora HE Dabar Radivoja Bratića, ali i na koji način su obezbjeđena sredstva za gradnju luksuzne vile.

Boks 2: Sporna i geološka istraživanja: Iako su prije rata izvršena detaljna geološka istraživanja terena, direktor Bratić ponovo je vršio geološka ispitivanja tla u Dabarskom i Fatničkom polju, a u javnosti se špekulisao da je Bratić i na ovom milionskom poslu angažovao privatnu firmu koja je u vlasništvu njegovog bliskog srodnika, te da je i u ovom poslu JP „HE Dabar“ nanesena velika šteta.

Nebojša Vukanović