Зашто је Аустрија држава, а балкански провизоријуми прћија моћника

Оставка Штрахеа и Гуденса на све функције, страначке и државне, те вандредни избори које је канцелар Себастијан Курц одмах расписао скративши мандат својој Влади, само дан након афере у којој је вицеканцелар говорио о политичкој корупцији и трговини јавним предузећима, интересима и медијима, показује да је Аустрија озбиљна и уређена држава са јаким демократским институцијама, у којој грађани и политичари имају развијену свијест о важним националним питањима, а кључне институције система функционишу без пресудног утицаја политике, водећи рачуна о виталним националним интересима. Посебно је задивљујуће, и показатељ колективне свијести нације, што су се Аустријанци одмах масовно окупили испред сједишта канцелара Курца и тражили вандредне изборе, који ће се одржати на јесен.

Трговина државом, њеним ресурсима, медијима и јавним установама је недопустива, и аустријски десничари су жестоко кажњени након објаве снимка у коме се види да траже новац од странаца за кампању и Слободарску партију, изразивши спремност да продају јавне медије и предузећа својим финансијерима када дођу на власт. Штрахеа, Гуденса и остале тек чекају санкције и истрага, која ће можда показати ко их је све и на који начин финансирао, има ли ту наших прстију, и зашто су управо компромитовани Штрахе и Гуденс лани од Додика добили ордења Републике Српске?

И док се у Аустрији дјелује муњевито, злоупотребе државе и покушај трговине националним интересима сијече у корјену, на Балкану ни земљотрес од 12 рихтера не може да помјери ствари, деспоте и корумпиране политичаре, који су имуни на све афере и потресе. Властродршци су толико постали бахати и осиони, јер су заробили државу и њене институције, контаминирали их оданим партијским послушницима и корумпираним сарадницима, да не страхују од било какве информације и афере, јер су свјесни да је систем умртвљен и не може да реагује без обзира какав скандал направили. То потврђују бројне велике афере и убиства о којима је јавност мјесецима брујала, од убиства Давида Драгичевића, Милана Вукелића, и Жике Крунића, до два папка и виле на Дедињу. Слично је у Црној Гори, чују је јавност недавно уздрмао власник Атлас банке Душко Кнежевић објављивањем афера о финансирању Мила Ђукановића и бројним малверзацијама, или у Србији и региону гдје се догодио један Јутка, Савамала, или паљење куће новинару у Гроцкој од стране високог функционера владајућег СНС-а..

Држава мора имати механизме и јаке институције како би препознала и уклонила девијантне личности, појаве, странке и центре моћи који покушавају да се уздигну изнад система и заробе државу. Морају постојати неке норме и прагови у друштву који се не могу прегазити, јер када се то дозволи онда се држава претвара у прћију и провизоријум коју контролишу корумшпирани, неодговорни и бескрупулозни деспоти поремећеног ума. Највећа одговорност је свакако на правосуђу и полицијсим структурама, које морају бити деполитизоване, професионалне и штити друштво од девијантних личности и појава тако што ће реаговати на бруталне злоупотребе моћи и казнити их, јер имају довољно механизмама и законског основа за дјеловање. Поред судија и тужиоца, веома је важна улога јавних медија који морају истинито и објективно извјештавати јавност, указивати на проблеме и радити у интересу јавности и друштва, а не неких политичара и центара моћи.

Институције Аустрије, од медија, Владе и полиције до судија и тужиоца, реаговале су муњевито, почистиле за дан корумпиране и неодговорне политичаре и бациле их на сметљиште историје, а нема сумње да ће грађани жестоко казнити Слободарску партију на изборима и од једне од водећих партија пашће на ивицу цензуса. Послата је јасна порука, и сигурно да ће Аустрија наставити да јача, а политичари бити дакеко опрезнији и одговорнији. Наши полтрони, медиокритети, кукавице, каријеристи и корумпирани државни службеници, прије свега судије и тужоци те уредници СРНЕ и РТРС-а, су најодговорнији што се Република Српска претвара у провизоријум и прћију једног човјека, јер да су након пријаве СИПЕ за вишемилионске злоупотребе приликом продаје Нафтне индустрије, градње аутопута и зграде Владе, на почетку другог Додиковог мандата реаговали како треба и радиле по закону, у старту сасјекли и казнили пљачку,криминал и уништавање државе, не би данас били у овако тешкој ситуацији.

Од Аустријанаца, Нијемаца, уређених и демократских земаља требамо учити, и кад се режим уруши у свом злу које је посијао на сваком кораку, један од првих задатака нове власти треба бити професионализација и јачање институција које требају бити брана неким новим девијантним појавама и личностима које желе да покоре соптвени народ и направе хаос. Ако то не урадимо, све друго је узалудно, и клизимо у потпуну пропаст, јер ће се увијек у нашем народу наћи плодно тло за појаву популиста и демагога који ће опити масе и довести их на ивицу провалије.

 

Небојша Вукановић