Zašto je Austrija država, a balkanski provizorijumi prćija moćnika

Ostavka Štrahea i Gudensa na sve funkcije, stranačke i državne, te vandredni izbori koje je kancelar Sebastijan Kurc odmah raspisao skrativši mandat svojoj Vladi, samo dan nakon afere u kojoj je vicekancelar govorio o političkoj korupciji i trgovini javnim preduzećima, interesima i medijima, pokazuje da je Austrija ozbiljna i uređena država sa jakim demokratskim institucijama, u kojoj građani i političari imaju razvijenu svijest o važnim nacionalnim pitanjima, a ključne institucije sistema funkcionišu bez presudnog uticaja politike, vodeći računa o vitalnim nacionalnim interesima. Posebno je zadivljujuće, i pokazatelj kolektivne svijesti nacije, što su se Austrijanci odmah masovno okupili ispred sjedišta kancelara Kurca i tražili vandredne izbore, koji će se održati na jesen.

Trgovina državom, njenim resursima, medijima i javnim ustanovama je nedopustiva, i austrijski desničari su žestoko kažnjeni nakon objave snimka u kome se vidi da traže novac od stranaca za kampanju i Slobodarsku partiju, izrazivši spremnost da prodaju javne medije i preduzeća svojim finansijerima kada dođu na vlast. Štrahea, Gudensa i ostale tek čekaju sankcije i istraga, koja će možda pokazati ko ih je sve i na koji način finansirao, ima li tu naših prstiju, i zašto su upravo kompromitovani Štrahe i Gudens lani od Dodika dobili ordenja Republike Srpske?

I dok se u Austriji djeluje munjevito, zloupotrebe države i pokušaj trgovine nacionalnim interesima siječe u korjenu, na Balkanu ni zemljotres od 12 rihtera ne može da pomjeri stvari, despote i korumpirane političare, koji su imuni na sve afere i potrese. Vlastrodršci su toliko postali bahati i osioni, jer su zarobili državu i njene institucije, kontaminirali ih odanim partijskim poslušnicima i korumpiranim saradnicima, da ne strahuju od bilo kakve informacije i afere, jer su svjesni da je sistem umrtvljen i ne može da reaguje bez obzira kakav skandal napravili. To potvrđuju brojne velike afere i ubistva o kojima je javnost mjesecima brujala, od ubistva Davida Dragičevića, Milana Vukelića, i Žike Krunića, do dva papka i vile na Dedinju. Slično je u Crnoj Gori, čuju je javnost nedavno uzdrmao vlasnik Atlas banke Duško Knežević objavljivanjem afera o finansiranju Mila Đukanovića i brojnim malverzacijama, ili u Srbiji i regionu gdje se dogodio jedan Jutka, Savamala, ili paljenje kuće novinaru u Grockoj od strane visokog funkcionera vladajućeg SNS-a..

Država mora imati mehanizme i jake institucije kako bi prepoznala i uklonila devijantne ličnosti, pojave, stranke i centre moći koji pokušavaju da se uzdignu iznad sistema i zarobe državu. Moraju postojati neke norme i pragovi u društvu koji se ne mogu pregaziti, jer kada se to dozvoli onda se država pretvara u prćiju i provizorijum koju kontrolišu korumšpirani, neodgovorni i beskrupulozni despoti poremećenog uma. Najveća odgovornost je svakako na pravosuđu i policijsim strukturama, koje moraju biti depolitizovane, profesionalne i štiti društvo od devijantnih ličnosti i pojava tako što će reagovati na brutalne zloupotrebe moći i kazniti ih, jer imaju dovoljno mehanizmama i zakonskog osnova za djelovanje. Pored sudija i tužioca, veoma je važna uloga javnih medija koji moraju istinito i objektivno izvještavati javnost, ukazivati na probleme i raditi u interesu javnosti i društva, a ne nekih političara i centara moći.

Institucije Austrije, od medija, Vlade i policije do sudija i tužioca, reagovale su munjevito, počistile za dan korumpirane i neodgovorne političare i bacile ih na smetljište istorije, a nema sumnje da će građani žestoko kazniti Slobodarsku partiju na izborima i od jedne od vodećih partija pašće na ivicu cenzusa. Poslata je jasna poruka, i sigurno da će Austrija nastaviti da jača, a političari biti dakeko oprezniji i odgovorniji. Naši poltroni, mediokriteti, kukavice, karijeristi i korumpirani državni službenici, prije svega sudije i tužoci te urednici SRNE i RTRS-a, su najodgovorniji što se Republika Srpska pretvara u provizorijum i prćiju jednog čovjeka, jer da su nakon prijave SIPE za višemilionske zloupotrebe prilikom prodaje Naftne industrije, gradnje autoputa i zgrade Vlade, na početku drugog Dodikovog mandata reagovali kako treba i radile po zakonu, u startu sasjekli i kaznili pljačku,kriminal i uništavanje države, ne bi danas bili u ovako teškoj situaciji.

Od Austrijanaca, Nijemaca, uređenih i demokratskih zemalja trebamo učiti, i kad se režim uruši u svom zlu koje je posijao na svakom koraku, jedan od prvih zadataka nove vlasti treba biti profesionalizacija i jačanje institucija koje trebaju biti brana nekim novim devijantnim pojavama i ličnostima koje žele da pokore soptveni narod i naprave haos. Ako to ne uradimo, sve drugo je uzaludno, i klizimo u potpunu propast, jer će se uvijek u našem narodu naći plodno tlo za pojavu populista i demagoga koji će opiti mase i dovesti ih na ivicu provalije.

 

Nebojša Vukanović