Zašto HET u krizi baca 350 000 na premazivanje betona?

Hidroelektrane na Trebišnjici odabrale su trebinjsku firmu ABV sistem kao jedinog ponuđača, za posao premazivanje i stabilizacije betona na bazenu u Bregovima, vrijedan oko 350 000 maraka (298 000 KM plus PDV). Nije jasno zašto se u dogovorenim nabavkama uvijek javlja samo jedan ponuđač, i zašto HET u vrijeme velike krize baca 350 000 maraka za „premazivanje i stabilizaciju“ betona a Uprava je primorana da uzima kredit kako bi isplatila plate i tekuće troškove, jer je obustavljena proizvodnja struje i rad turbina u Platu?

Nije jasno čime to HET premazuje beton, pa će radovi koštati vrtoglavih 350 000 maraka, i kakvoj se to tobožnjih stabilizaciji radi!? Ako je u pitanju rekonstrukcija, kako to pišu trebinjski portali, zašto nije raspisan konkurs za rekonstrukciju bazena, nakon urađenog projekta, već tender o nekakvom premazivanju!?

Radovi su počeli nakon što sam na BN radiju postavio pitanje zašto se bacaju silni novci na premazivanje u vrijeme velike krize HET-a, a možda je jedan od razloga pukotine na Olimpijskom bazenu „Banje“, jer je pitanje kako će on ljetos funkcionisati, i da li će famozna pur-pjena Lude đeda Filipa držati vodu i veliki pritisak. Puno je pitanja koja traže odgovore, a nakon što sam snimio rekordan nivo vode u Bilećkom jezeru, čelnici HET-a pokušali su ne ušto da odgovore na jedno, i umire građane koji su uznemireni zbog neodgovornog ponašanja. Rukovodstvo HET-a je bahato i smatra da se nikad neće postaviti pitanje odgovornosti, ali nisu svjesni da se vlasti i vremena mijenjaju.

 

Nebojša Vukanović