Zašto HE na Drini dva puta plaćaju reklame Lukinom Zimzogradu

Tenderi.jpg

Zašto HE na Drini dva puta plaća reklame Lukinom „Zimzogradu“

Koji su stvarni razlozi za poskupljenje struje, kako se drsko i bezobrazno izlače novci iz javnih preduzeća u elektro-energetskom sektoru pokazuju Ugovori o uslugama navodnog „reklamiranja“ koje su Hidroelektrane na Drini sklopile sa NVO „Napredna Hercegovina“ iz Trebinja.
Da bi se izvukli novci za „Zimzograd“ koji je organizovao gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, sva javna preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS dobila su naređenje da plate reklamu na ovoj manifestaciji koja traje 30 dana. Iako je prvi veći Lukin projekat nakon preuzimanja funkcije doživio pravi debakl, HE na Drini su čak dva puta u dvije nedelje platile oglašavanje na panou „Zimzograda“ ispod vladikinih Platana. HE na Drini su 29.12.2016. pregovaračkim postupkom bez objavljivanja obavještenja o nabavci prihvatili ponudu NVO „Napredna Hercegovina“ i platili 5 480 KM za usluge reklamiranja na kulturno-turističkoj manifestaciji Zimzograd u periodu od 15.12.2016. do 15.12.2017, da bi poslije samo desetak dana, 10.1.2017. HE na Drini ponovo odlučile da uplate istu cifru, 5 480 KM, za oglašavanja u Zimzogradu u istom periodu. Istovremeno na račun NVO „Napredna Hercegovina“ 5 998 KM uplatila je i Elektro-hercegovina, te ostala javna preduzeća iz elektro-energetskog sektora. NVO „Napredna Hercegovina“ po nalogu Luke Petrovića osnovali su 2015. mladi aktivisti SNSD-a, i od samog osnivanja redovno dobija donacija i sredstava HET-a, Elektroprivrede RS i drugih javnih preduzeća. Široj javnosti postala je poznata po akciji „sjeme na vrijeme“ u kojoj su aktivisti SNSD-a uoči lokalnih izbora 2016. dijelili sjemenski materijal i đubrivo poljoprivrednicima u Trebinju i tako kupovali naklonost birača u korist Luke Petrovića.

Postavlja se logično pitanje zbog čega se HE na Drini dva puta u svega nekoliko dana plaća oglašavanje na jednoj manifestaciji, i da li je nakon toga došlo do povećanja prodaje i proizvodnje struje u turbinama. Za 11 000 KM, koliko su platili mladim trebinjskim „nazadnjacima“, umjesto postavljanja malog znaka preduzeća na jednom panou HE na Drini su se mogle mjesec dana oglašavati na najgledanijim televizijama u regionu. Ovaj mali primjer prelijevanja novaca je samo kap u moru štetnih Ugovora kojim se izvlače desetine miliona maraka iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, a troškove bahatog ponašanja i iživljavanja vlasti plaćaju građani kroz nove namete i povećanje cijene elektične energije.

Ako grad Trebinje i gradonačelnik Luka Petrović stoje iza manifestacije „Zimzograd“, postavlja se logično pitanje zašto se neka nevladina organizacija umjesto gradske administracije formalno vodi kao organizator? Odgovor se krije u činjenici da je Luki mnogo lakše manipulisati i prati novac preko sopstvene nevladine organizacije nego ih pravdati revizorima ako s transakcije plaćaju preko računa grada i Turisrtičke organizacije.
Luka je odmah na početku svog mandata reketirao lokalne privrednike primoravajući ih da daju novac, zakupe objekte u njegovom „Zimzogradu“, te izvukao desetine hiljada maraka iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske kako bi organizovao masovne predstave i narodu dao hljeba i igara. Manifestacija je doživjela potpuni fijasko, a valjda će doći vrijeme da napokon zaživi pravna država i da krivci koji su uništili i opljačkali Republiku Srpsku odgovaraju za brojna teška zlodjela koja su počinili nad sopstvenim narodom.

Nebojša Vukanović