Зашто газда Вукоје избјева дати конкретне одговоре?

Више од 400  коментара на страници и друштвеним мрежама, као и више од 35 000 прегледа и читања за 10-ак сати, показатељ је великог интересовања јавности за сраман однос газде-робовласника Мљекаре Пађени Ненада Вукоја према запосленим радницима. Многи бивши радници су коментарисали текст, потврдили тешке услове у којима се ради и разлоге због којих су напустили посао, јер нису могли више да издрже и униште здравље. Више стотина људи је одмах самоиницијативно позвало на бојкот производа Мљекаре Пађени, па би газда Вукоје требао добро да размисли да ли ће промијенити сраман и нељудски однос према радницима у производњи, или ће сносити тешке последице.

Прошле седмице поставили смо неколико питања Ненаду Вукоју, али је он избјегао да конкретно одговори на јасна питања, што је јасан показатељ и његова потврда да грубо крши основна права својих радника, јер би у супротном дао прецизне одговоре и рекао да нисмо у праву.

 

 

 

Оно што је посебно срамно је лицемјеран порука, и индиректна потврда Ненада Вукоја, да користи тешку ситуацију у друштву и велику незапосленост како би кулучио и искориштавао раднике до крајњих граница, јер каже да могу отићи на друго радно мјесто ако нађу боље, свјестан да је привреда у Билећи и Херцеговини потпуно уништена.

У Мљекари Пађени нема годишњег одмора који је у складу са Законом о раду, ради се и на Васкрс, а пријављени радници имају право на свега 7 дана одмора у години, иако по закону требали имати 3 пута више.

Вукоје је потврдио да радници немају топли оброк, који је по закону обавезан, али да тобоже запослени могу да једу производе из Мљекаре, као да неко може напорно радити 10 сати дневно са чашицом јогурта и сиром торотаном без шните хљеба.

 

Инспекцији и надлежним органима сам пријавио кршење права радника, и очекујем да наредних дана одраде свој дио посла и казне робовласника Вукоја, који мора постати свјестан да се не може иживљавати и кулучити раднике, користећи велику незапосленост и тешко стање у друштву. У сваком случају ако до 1-ог маја, празника рада, не промијени радикално однос према радницима у производњи и не почне стриктно поштовати одредбе Закона о раду, запосли довољно људи, обезбиједи пуни одмор и исплаћује плате у цјелости преко банке, а не минималац а остатак у коверти, суочиће се са снажном кампањом и  јаким ударцима који ће нанијети огромну штету и проблеме Мљекари Пађени, јер нико нема право у 21-ом вијеку да кулучи раднике и опходи се према њима као према средњовјековним робовима.

 

Небојша Вукановић