Zašto ćute Pantelija Savčić i BORS

Vijest o formiranju novog Savjeta ministara BiH, slanju ANP-a preimenovanog u tzv „Program reformi“ u sjedište NATO-a u Briselu i ponižavajuća kapitulacija Mandžurijskog kandidata i veleizdajnika Milorada Dodika odjeknula je u cijelom regionu i postala udarna tema u gotovo svim medijima. Bošnjaci, stranci i Hrvati likuju, jer su ostvarili strateški cilj, mnogi su iznijeli svoj stav i mišljenje, a upadljivo je da ćuti samo Boračka organizacija Republike Srpske, posebno njen prvi čovjek Milomir Savčić, koji sve više sliči na svog prethodnika Panteliju Ćurguza, samo nema brkove.

Zašto ćute BORS i Savčić, i zašto ne iznesu svoj stav i mišljenje o nezaustavljivom putu BiH u NATO, koji je upravo protiv njih, boraca Vojske Republike Srpske, prvi put upotrijebio  izvodio borbena dejstva!? Kako to da su borci imali hrabrosti da se suprostave NATO-u i obore prve avione NATO-a, a sada njihovu predstavnici ne smiju da zucnu i iznesu stav o sramnoj kapitulaciji veleizdajnika Milorada Dodika i njegovih satrapa petokolonaša!? Čime to Dodik i vlast drže u šaci Milomira Savčića i čelnike BORS-a pa su naprasno ućutali, stavili glavu u pijesak kada su u pitanju suštinski problemi i izdali interese boračke populacije i cijele Republike Srpske!? Oni moraju biti svjesni da je prećutna podrška jednaka, ili čak i gora, od sramnih poteza veleizdajnika, jer se sada ne smije, zbog mrvica, dilova, straha, sinekura ili ucjena, stavljati glava u pijesak i prepustiti izdajniku da obezvrijedi i uništi ono za što je 25 000 Savčićevih saboraca dalo život.

Nije srpski ćutati, niti oglašavati se oko marginalnih tema kojima se ne zamjera ili dodvorava vlastima, poput pisama ministru Draganu Mektiću. Ako su ucijenjeni ili kupljeni, čelnici Boračke organizacije Reublike Srpske trebali bi podnijeti ostavke, ako imaju imalo časti i obraza, i prestati da svojim sramnim ćutanjem o suštinskim boračkim i nacionalnim pitanjima sramote svoje saborce, narod i boračku populaciju.

 

 

Nebojša Vukanović