Zašto ćute lažni ekolozi u Trebinju i Hercegovini

Desetine je raznih ekoloških i planinarskih udruženja, nevladinih organizacija i aktivista u Trebinju i Hercegovini koje se tobože bore za zaštitu i očuvanje životne sredine, šuma, planina i zelenila, ali kad treba istinski reagovati i zaštititi drvorede, park i zelene površine u gradu, nažalost, nigdje nikog nema. Svi znaju držati slovo i mudrovati po društvenim mrežama, kritikivati ljude ako negdje oštete neku granu drveta, ostave limenku piva, kesu ili smeće u prirodi, što jeste za osudu i kritiku, ali kad treba zaštititi pluća grada, park i drvorede koji su na meti moćnika, mnogo važniju i krupniju stvar, onda se ne čuje ni jedan glas otpora i poziv na razum.

Svjedoci smo da lokalni moćnici, čast izuzecima, uz podršku političara, samo gledaju profit, trče maraton za još više novca i moći, jednu po jednu zelenu površinu sijeku i pretvaraju u beton, a da gotovo nema nikog da im se suprotstavi. Često sam bio sam i stajao pred moćnike da odbranim drvorede, park i zelenilo, a nigdje nije bilo ekologa, planinara i neke nevladine organizacije da bar statusom na društvenim mrežama, ako ne smiju na licu mjesta, podrže borbu i zaštitu zelenila.

Uprkos kaznama i tužbama koje sam dobio, ponosan sam na činjenicu da sam akcijom i pritiskom spriječio sječu malog parka alepskih borova i gradnju benzinske pumpe u kasarni, kod bivšeg Stacionara JNA i VRS, drveća kod KORT marketa, drvoreda na glavnoj ulici i Ložioni pored stare željezničke stanice, koje je takođe bilo na udaru.

Posebno sam ponosan na činjenicu da sam spriječio uništavanje parka u Nevesinju, koji se trebao pretvoriti u parking, ali sam munjevito doletio iz Trebinja u Nevesinje i nakon obaranja 20-ak stabala sam ih napao i spriječio da se ostali posijeku, a na kraju natjerao gradske vlasti da zasade novo drveće i obnove park.

Umjesto da bar ćute, kad ne žele da pomognu i ne smiju da rade svoj posao, zamjere se vlastima, rizikuju neki mali grant i sinekuru, sramno je što pojedinci mene optužuju da tobože prikupljam političke poene boreći se za odbranu posljednjih oaza zelenila u gradu, koje nestaju pred najezdom betona, asvalta i zgrada.

Za mene se može reći sve osim da sam populista koji ubire jeftine političke poene i nek pojedincima koji me iza leđa, ili skrivenih komentara napadaju, to služi na čast. Svako ko mudruje nek skoči, rizikuje i uradi nešto korisno za opštu stvar pa neka onda pametuje i drugima drži slovo.

 

Nebojša Vukanović