palpal

Заробљени тужиоци у Зворнику!

Много је примјера негативног и погубног утицаја политике на правоуђе, корумпиране судије и тужиоце који би требали бити независни у свом раду и одлучивању, а један такав синоћ се догодио у Зворнику. Мој поуздан извор јавља о коректном и професионалном понашању полиције након сукоба, инцидента и потезања пиштоља у центру града, те срамне реакције тужиоца Дебељивића који жели све да заташка.

Синоћ око 20.30 часова у Зворнику, код кафица Тема дошло је до сукоба између Миладина Јовића и Бранислава Шакотића, који иначе води кафић Тема за Данијела Драгичевића, шефа Кабинета Милорада Додика. На лице мјеста је су изашли полицијски службеници Покицијске станице Зворник ради поступања по пријави. У присуству полицијских службеника ПС Зворник Бранислав Шакотић је потегао пиштољ уз убацивање метка у цијев на Јовић Миладина. Полицијски службеници ПС Зворник су брзо и професионално одреаговали, из руку Шакотића отели пиштољ и привремено га одузели. Након тога је обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва Бијељина Милорад Дебељевић, који се изјаснио да нема елемената кривичне одговорности Шакотић Бранислава и да се исти прекршајно процесуира.

То је типичан примјер како се заташкава кривично дјело за људе које штити систем. Овдје се ради о јасно дефинисаном кривичном дјелу угрожавање сигурности а које тужилац није хтио то да прихвати јер се ради о Браниславу Шакотићу који је први човјек и сарадник Данијела Драгичевића.

Милорад Дебељивић и даље обавља дужност замјеника главног тужиоца у Бијељини иако је откривено да је на изборима 2016. био активиста владајућег ДПС-а у Црној Гори, грубо злоупотријебивши функцију. Дебељивић је прије рата био судија у Горажду, током рата начелник Полицијске станице у Пљевљима, а потом се након рата вратио у Републику Српску и БиХ, именован као кадар Службе за тужиоца у Бијељини. Недавно је и своју кћерку Милену Дебељевић, иако са скромним знање и искуством, прогурао да буде јавни  тужилац у Окружном тужилаштва у Требињу.

Дружба је дружба а Служба је Служба!

 

Небојша Вукановић