palpal

Zarobljeni tužioci u Zvorniku!

Mnogo je primjera negativnog i pogubnog uticaja politike na pravouđe, korumpirane sudije i tužioce koji bi trebali biti nezavisni u svom radu i odlučivanju, a jedan takav sinoć se dogodio u Zvorniku. Moj pouzdan izvor javlja o korektnom i profesionalnom ponašanju policije nakon sukoba, incidenta i potezanja pištolja u centru grada, te sramne reakcije tužioca Debeljivića koji želi sve da zataška.

Sinoć oko 20.30 časova u Zvorniku, kod kafica Tema došlo je do sukoba između Miladina Jovića i Branislava Šakotića, koji inače vodi kafić Tema za Danijela Dragičevića, šefa Kabineta Milorada Dodika. Na lice mjesta je su izašli policijski službenici Pokicijske stanice Zvornik radi postupanja po prijavi. U prisustvu policijskih službenika PS Zvornik Branislav Šakotić je potegao pištolj uz ubacivanje metka u cijev na Jović Miladina. Policijski službenici PS Zvornik su brzo i profesionalno odreagovali, iz ruku Šakotića oteli pištolj i privremeno ga oduzeli. Nakon toga je obaviješten dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina Milorad Debeljević, koji se izjasnio da nema elemenata krivične odgovornosti Šakotić Branislava i da se isti prekršajno procesuira.

To je tipičan primjer kako se zataškava krivično djelo za ljude koje štiti sistem. Ovdje se radi o jasno definisanom krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti a koje tužilac nije htio to da prihvati jer se radi o Branislavu Šakotiću koji je prvi čovjek i saradnik Danijela Dragičevića.

Milorad Debeljivić i dalje obavlja dužnost zamjenika glavnog tužioca u Bijeljini iako je otkriveno da je na izborima 2016. bio aktivista vladajućeg DPS-a u Crnoj Gori, grubo zloupotrijebivši funkciju. Debeljivić je prije rata bio sudija u Goraždu, tokom rata načelnik Policijske stanice u Pljevljima, a potom se nakon rata vratio u Republiku Srpsku i BiH, imenovan kao kadar Službe za tužioca u Bijeljini. Nedavno je i svoju kćerku Milenu Debeljević, iako sa skromnim znanje i iskustvom, progurao da bude javni  tužilac u Okružnom tužilaštva u Trebinju.

Družba je družba a Služba je Služba!

 

Nebojša Vukanović