palpal

Zapuštene kapije Hercegovine

Svaka kuća i njen domaćin poznaje se po kapiji, i ako su kapije na dvorištu pale, ako ih je nagrizla rđa i u lošem su stanju, onda je to jasan znak da je i kuća zapuštena a domaćin loš. Ljubinje, Berkovići i Nevesinje su kapije Hercegovine, i zbog dugogodišnjeg maćehinskog odnosa, sistemtske pljačke republičke vlasti, nedostatka posla i bilo kakve perspektive masovno je iseljavanje stanovništva, prije svega mladih. Propali putevi kojim se iz Mostara ide prema Ljubinju, Berkovićima i Nevesinju su pravi pokazatelj zapuštenosti i zapostavljenosti. Zbog toga već u prvih 6 mjeseci mandata nove Vlade neophodno je rekonstruisati ove dionice, kao i put Gacko- Foča i Foča – Plužine, kako bi se razbila izolovanost i donekle sanirale posledice 12 godina maćehinskog odnosa odlazećeg režima.

Berkovići Ljubinje i Nevesinje su rubne opštine prema Federaciji, i od strateškog značaja za Hercegovinu i Republiku Srpsku je njihov razvoj i jačalje, i da se zaustavi pražnjenje i negativne tendencije. To treba da bude prioritet za buduću Vladu Srpske, koja treba da obezbjedi investicije u prirodne resurse ovog kraja, prije svega završetak HE Dabar, koja je od strateškog značaja za Nevesinje i Berkoviće.

Važna je uloga i solidarnost ostalih hercegovačkih opština, i stavljanje u punu funkciju Saveza hercegovačkih opština. Dobro je što je Srbija podržala neke projekte u Hercegovini, ali smatram da nije pravedno da su gotova sva sredstva otišla u Trebinje i Bileću, koja imaju milionske naknade za potopljeno zemljište i velike budžete. Drugi vrtić za nekoliko godina u Gorici je po mom mišljenju suvišan, i vjerujem da bi bilo puno bolje da je milion maraka Srbija dala siromašnom Ljubinju, u recimo završetak projekta navodnjavanja polja.

Za stanje u Hercegovini velika je odgovornost na Trebinju, kao centru iz koga treba da se pokreću svi projekti i razvojne inicijative. Ukoliko naš čovjek Vukota Govedarica bude predsjednik sigurno je da će u Vladi biti više ministara iz Hercegovine, i da će se prekinuti izrbljivački odnos vlasti prema nama kao koloniji. Pored 250 miliona maraka prihoda od struje, prostor od Višegrada do Trebinja ima obilje drugih resursa, i dovoljno je zaustaviti pljačku i otimačinu i uz ovakvo prirodno bogatstvo nešto više od 100 000 stanovnika živjeće kao da je mala Švajcarska.

Rudo, Čajniče, Kalinovik i Novo Goražde su naše kapije na sjeveroistoku, i svakako da ni one nisu ne smiju biti zapuštene, i da nova Vlada mora iz korijena promijeniti odnos prema malim i nerazvijenim opštinama.

 

Nebojša Vukanović