Захвалност и подршка Гачана

Протеклих дана добио сам низ порука и позива од становника Гацка, који се захваљују што је након мог текста и упозорења Срђану Миловићу престала масовна емисија пепела и опасних материја у атмосферу, ужасно загађење атмосфере, воде и земљишта на ширем подручју. Наиме прије седам дана у тексту „Зашто С. Миловић свјесно трује грађане“ детаљно сам описао како је људски фактор, неодговорно понашање и лични интереси појединаца узрок наглом повећању емисије пепела у атмосфери, који је данима куљао из димњака РиТЕ Гацко. Ситуација је била алармантна, а због квара на електро-филтерима и велике количине отровног пепела у атмосфери чак је била смањена и видљивост.                                   

Након смјене генералног директора Бошка Козомаре и претходног руководства именована је нова Управа, коју из сјене контролише посланик СНСД-а С. Миловић. Одманх након инсталисања својих људи, С. Миловић је наредио да се умјесто из старог копа „Ц“  сагорјева искључиво угаљ лошег квалитета из повлатне зоне, што је довело до зачепљења филтера. Смијењени директор Термоелектране Боривоје Вујичић инсистирао је да се приликом сагорјевања мијеша угаљ из поља „Ц“ и из повлатне зоне, и филтери су тада радили нормално. С. Миловић има лични интерес да ангажује приватне фирме у повлатној зони, па је због тога обустављено устаљено мијешање двије врсте угља, што је довело до зачепљења филтера и великог загађења.                               

Гацко је данима било прекривено отровним пепелом, а након што сам објавио шта је узрок загађења Управа је одмах престала са искључивим кориштењем угља из повлатне зоне, и поново се он почео мијешати са угљем из поља „Ц“, а загађење и емисија пепела је драстично смањено послије пар сати јер филтери поново могли да раде нормално. Ово је само додатна потврда да је узрок загађења прије свега људски фактор, немар и лични интереси појединаца, а не квар на постројењима.

Невјероватна је чињеница да С. Миловић и његови послушници свјесно трују себе и своје породице, као и све становнике Гатачког поља, како би ангажовањем дворских фирми додатно напунили џепове. Ако је С. Миловић спреман за новац да свјесно и намјерно трује себе и своју дјецу, онда нема сумње да је био у праву психијатар који га је вјештачио током судског процеса који је изгубио од мене, и да је он стварно душевно оболио и пије јаку терапију са 4 врсте таблета. Јер другачије се никако не може објаснити шизогено и суицидно понашање, свјесно тровање своје дјеце и хиљаде Гачана.     

Инспекције нажалост не раде свој посао, и већ мјесецима у Гацку не раде уређаји за мониторинг и праћење загађености ваздуха, али нема сумње да је количина отровних и канцерогених материја у ваздуху далеко већа од максимално дозвољених. Емисија пепела је смањена, али и даље је велика количина прашине из отвореног рудника, те штетних материја које настају сагорјевањем великих количина угља.  Гачани и Херцеговци су константно изложени токсичним и канцерогеним материјама, што је нажалост узроковало епидемију малигних болести на овом простору.

Неодговорну државу и кабадахије из Бањалуке то много не интересује, јер до Лакташа не стиже загађен ваздух и отровне материје већ само кофери пуни пара.

 

Небојша Вукановић