palpal

Zabrinuti Zvorničani

Stiglo nam je pismo našeg čitaoca iz Zvornika, koji je zabrinut zbog dešavanja u Alumini, i koje prenosimo u cjelosti!

 

Dragi moji Zvorničani,

Vrijedni ste i radišni, a sve oko vas je neizvjesno. Vas desetinu hiljada zavisi od rada i uspjeha vaše „Glinice“ Birač. Moglo bi se kratko reći da cijeli grad počiva na ovom gigantu.

Niste imali sreće sa gazdama. I u vrijeme Energoinvesta Birač je imao ugrađene greške. No, to je peglala država, jer sve je bilo državno. Pa i u poraću nekako se država baktala sa problemima, a oni nisu mali kad si sam na tržištu metala kojim vladaju korporacije. Nije dužnost radnika da zna šta oscilacije cijene aluminija znače za opstanak jedne velike proizvodne cjeline, koliko na to utiče „bogatstvo“ rude, kako diverzifikovati proizvodnju i stvoriti gamu proizvoda. Uglavnom, da vam ne dužim, prvo spasavanje Glinice je bilo prije rata kada je spas nađen u zaobilaženju štetnog ugovora sklopljenog s Rusima, proizvodnji zeolita. Mnogi od vas znaju i pamte ta vremena.                           

Nije se bilo lako vratiti na tržište nakon rata. A onda dobiste za gazde Litvance, a bolje je reći Rusa – Romanova, čarobnjaka koji je „olešio“ ne samo vas i nas, nego i cijelu Litvaniju. Nije vas samo oštetio transfernim cijenama za koje je koristio paravan firme, koje je, bez imalo straha, organizovao u Republici Srpskoj. Ostao je dužan i poreze. Napravio je i banku koja to nikada nije ni bila, jer je sav novac koji je u nju uložio, veoma brzo plasirao u kredite nepostojećim firmama. Omađijao i podmazao kompletnu političku mašineriju, pa uzeo i javne pare, a pri tome ga ispratili, sve u jednom danu, s počastima. Toliko su ga voljeli da je i nakon utvrđenog kriminala bio rado dočekan na teritoriji opštine Laktaši, a onaj njegov bankarski ekspert je dugo bio i na plati kod Banke Srpske umjesto u zatvoru.

Slikovni rezultat za романов укио

I eto, vama je dovoljno da ministar kaže da je bio kriminal oko milijardu maraka da mirno spavate. Dovoljno je da vlast otvori stečaj, a da vi dobijate platu, i da niko ne pita gdje je kraj ludilu. Znam da vam je komplikovano da razmišljate o cijeloj situaciji. Sada je dobro, posao ide, pa neka ima problema.

Slikovni rezultat za глиница зворник

To što su zaratili oko vas čini vam se kao borba dobra i zla. Eno Dukića gdje ubi „Debelog“. Eno suda u Zvorniku, a eno ga u Bijeljini. Evo Pavgorda, a nema MUP-a. I ostaćete zbunjeni, a dok krv ne padne, mada su Matića zamalo ubili, nećete ni postati svjesni kakvu omču oko vrata vi nosite. Ovi što se sada bore da vladaju Glinicom imaju zašta da se bore, ali nemaju šta da izgube, jer su već debelo potkoženi. Oni ne mogu izgubiti golu egzistenciju, kao što je vi možete izgubiti. Moćnici su opijeni i zaslijepljeni, javni novac i interes padaju pred privatnim. Nemojte ni slučajno misliti da postoji snaga koja u ovom trenutku želi da bilo šta riješi.

Slikovni rezultat za глиница зворник

Kada pogledaš da je MUP davno „zadokumentovao“ gomilu krivičnih djela i počlinilaca, ali da nema nikakvog saopštenja o čemu se radi. Kada pogledaš da ti otimaju imovinu na osnovu šupljih papira kupljenih od mrtve UKIO banke, a da je Balkan banka samo zadokumentovana, a kažu da su neki Litvanci jedini odgovorni. Kada treba da pitaš čijim se avionom letilo u Litvaniju, ko je i kada sijelio u opštini Laktaši na imanju, ko ne dozvoljva da se neslavna istorija okonča pisanjem istine.

S druge strane , ovi što vas štite, su otvorili stečaj, dali upravnika, pokrenuli proizvodnju. Divno. Još kad bi rekli kada planiraju da izađu iz stečaja, jer treba da znate da ovakva situacija već izlazi iz zakonskih okvira. Kako se prodaje Rudnik boksita i kome, a da ne pitamo kako se fakturiše ruda i kako naplaćuje. Ko uopšte može da kontroliše i na koji način poslovanje. Previše je toga što bi se moglo napisati, a malo toga ostaje da nas učini mirim, prije svega vas koji živite samo od rada u Glinici.

Na kraju, nemam riječi preporuke. Pitam sebe i vas da li nam je jasno u kakvom iskvarenom društvu živimo i gdje će nam biti kraj, jer više ne možemo vjerovati ni vlastima, ni sudu, ni policiji, jer od njih ne dobijamo očekivane odgovore. Ti odgovori moraju biti jasna djela, a ne prazne priče. Za vas je prvorazredno pitanje zašto ova vlast nije sposobna da kraju privede priču o Litvancima i njihovom istorijskom kriminalu? Kada bi to bilo riješeno, onda bi se i mnoge druge stvari pokazale lakšim za rješavanje. Ovako, vi ćete raditi i čekati „okršaj kod OK korala“ u kome ste vi jedini gubitnici.

S nadom u bolje srdačno vas pozdravljam,