Забрањена истина и подобни фашисти

Говорити истину строго је забрањено код нас, и зато Суд Босне и Херцеговине оштро по кратком поступку кажњава оне који говоре истину. То стоји у срамној пресуди коју је донијела Весна Трифуновић, сада судија Суда БиХ а током рата до 1994. године судија Основног суда у Сарајеву. Одлучујући по Жалби коју сам уложио на Одлуку Централне изборне комисије БиХ, судија Трифуновић је између осталог написала „Не могу се прихватити наводи жалбе којима се улазује на политичку реторику која се користи на скуповима политичких субјеката као политички тип изражавања, нити се може прихватити као вриједносни суд који у бити представља чињеницу лако доказиву, јер и тачне чињенице на начин и у вријеме када су изнесене могу неког навести или подстаћи на ширење мржње, имајући при томе у виду јасно дефинисана правила прописана Изборним законом БиХ“.                

ЦиК БиХ по пријави СНСД-а казнио ме је са 6 000 марака због неколико по њима спорних али истинитих реченица које сам изговорио гостујући у програму Радио Гацко и на централном скупу СЗП у Требињу. Судија Трифуновић донијела је пресуду којом се због реченице „Дјед Жељке Цвијановић Пејо Марић био је сатник у војсци Анте Павелића и учествовао је у злочинима нас Србима у Босанском Броду и Девенти, и сви прије него крену на гласање нека добро размисле шта би им рекли њихови преци да виде како гласају за унуку усташког сатника“ кажњавам са 4000 марака јер сам „кориштењем оваквог језика могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње, односно да се предметним говором на недозвољен начин анимира бираче са циљем давања подршке на изборима„!

Парадоксално је да судија Весна Трифуновић наводи да је  слобода мисли и изражавања основно људско право, загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима и Европском конвенцијом о људским правима и слободама, а упркос томе ме осуђује иако не наводи шта је спорно у изговореној реченици, и због чега је у 21-ом вијеку забрањено говорити против фашизма и усташа!? Да ли ћу поново бити осуђен ако будем критиковао Хитлера и Павелића, говорио јавно о страдању Срба у Јасеновцу, Пагу, Доњој Градини, Козари, Херцеговини.. Да ли се оваквим срамним пресудама врши ревизија историје и рехабилитација усташа и фашиста од стране највиших судских инстанци у БиХ, и да ли би био награђен да сам умјесто критика фашизма узвикивао ЗА ДОМ или Хај Хитлер!?

Више има живота на Марсу него правде и права у нашој држави, јер кадија те тужи, кадија ти суди. Срамно је да ЦИК и Суд БиХ изричу драконске јер сам говорио истину и упозоравао грађане на неспорне чињенице, а да адекватно не кажњава Додика који је отворено застрашивао грађане и пријетио радницима отказима, а пензионерима одузимањем примања ако не гласају за њега. Прије 2 године ЦИК ми је без основа забранио да изађем на изборе, а потом одбио да ми врати 5000 КМ које сам платио као пријаву. ЦИК ми је до сада, од 2012. године, узео преко 25 000 КМ, али нек је Петрићу и кадијама просто, јер они само раде посао у интересу својих ментора који су их и поставили да манипилишу грађанима и њиховом изборном вољом.

 

Небојша Вукановић