Zabranjena istina i podobni fašisti

Govoriti istinu strogo je zabranjeno kod nas, i zato Sud Bosne i Hercegovine oštro po kratkom postupku kažnjava one koji govore istinu. To stoji u sramnoj presudi koju je donijela Vesna Trifunović, sada sudija Suda BiH a tokom rata do 1994. godine sudija Osnovnog suda u Sarajevu. Odlučujući po Žalbi koju sam uložio na Odluku Centralne izborne komisije BiH, sudija Trifunović je između ostalog napisala „Ne mogu se prihvatiti navodi žalbe kojima se ulazuje na političku retoriku koja se koristi na skupovima političkih subjekata kao politički tip izražavanja, niti se može prihvatiti kao vrijednosni sud koji u biti predstavlja činjenicu lako dokazivu, jer i tačne činjenice na način i u vrijeme kada su iznesene mogu nekog navesti ili podstaći na širenje mržnje, imajući pri tome u vidu jasno definisana pravila propisana Izbornim zakonom BiH“.                

CiK BiH po prijavi SNSD-a kaznio me je sa 6 000 maraka zbog nekoliko po njima spornih ali istinitih rečenica koje sam izgovorio gostujući u programu Radio Gacko i na centralnom skupu SZP u Trebinju. Sudija Trifunović donijela je presudu kojom se zbog rečenice „Djed Željke Cvijanović Pejo Marić bio je satnik u vojsci Ante Pavelića i učestvovao je u zločinima nas Srbima u Bosanskom Brodu i Deventi, i svi prije nego krenu na glasanje neka dobro razmisle šta bi im rekli njihovi preci da vide kako glasaju za unuku ustaškog satnika“ kažnjavam sa 4000 maraka jer sam „korištenjem ovakvog jezika mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, odnosno da se predmetnim govorom na nedozvoljen način animira birače sa ciljem davanja podrške na izborima„!

Paradoksalno je da sudija Vesna Trifunović navodi da je  sloboda misli i izražavanja osnovno ljudsko pravo, zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, a uprkos tome me osuđuje iako ne navodi šta je sporno u izgovorenoj rečenici, i zbog čega je u 21-om vijeku zabranjeno govoriti protiv fašizma i ustaša!? Da li ću ponovo biti osuđen ako budem kritikovao Hitlera i Pavelića, govorio javno o stradanju Srba u Jasenovcu, Pagu, Donjoj Gradini, Kozari, Hercegovini.. Da li se ovakvim sramnim presudama vrši revizija istorije i rehabilitacija ustaša i fašista od strane najviših sudskih instanci u BiH, i da li bi bio nagrađen da sam umjesto kritika fašizma uzvikivao ZA DOM ili Haj Hitler!?

Više ima života na Marsu nego pravde i prava u našoj državi, jer kadija te tuži, kadija ti sudi. Sramno je da CIK i Sud BiH izriču drakonske jer sam govorio istinu i upozoravao građane na nesporne činjenice, a da adekvatno ne kažnjava Dodika koji je otvoreno zastrašivao građane i prijetio radnicima otkazima, a penzionerima oduzimanjem primanja ako ne glasaju za njega. Prije 2 godine CIK mi je bez osnova zabranio da izađem na izbore, a potom odbio da mi vrati 5000 KM koje sam platio kao prijavu. CIK mi je do sada, od 2012. godine, uzeo preko 25 000 KM, ali nek je Petriću i kadijama prosto, jer oni samo rade posao u interesu svojih mentora koji su ih i postavili da manipilišu građanima i njihovom izbornom voljom.

 

Nebojša Vukanović