Zaboravljene pouke i smrtonosni zagrljaji?

Načelnik Sokoca i potpredsjednik SDS-a Milovan Cicko Bjelica u izjavi za sarajevsko Oslobođenje indirektno je zatražio da Vukota Govedarica podnese ostavku na mjesto predsjednika SDS-a, podsjećajući čitaoce kako je Vukota prije izbora izjavio da će podnijeti ostavku ukoliko ne pobijedi Željku Cvijanović.

Cicko je uz Obrena Petrovića najglasniji zagovornik koalicije SDS-a i SNSD-a, i zbog toga lomi vrat Vukoti koji je prepreka saradnji dvije najveće stranke u Srpskoj, koja bi predstavljala neku vrstu izdaje SDS-ovih vjernih glasača. SDS je bio i ostao stub otpora Dodiku i njegovom nakaradnom sistemu, i eventualna koalicija sa SNSD-om bi potpuno uništila državotvornu stranku, jer bi je Dodik kao anakonda ugušio, uništio i odbacio za kratko vrijeme.

Zagovornici koalicije sa SNSD-om su donekle i najveći krivci za loš izborni rezultat, jer da su ispunili plan u svojim izbornim jedinicama bila bi drugačija situacija. Svako treba da snosi odgovornost za svoje postupke i rezultate, svi koji rade griješe, ali je donekle licemjerno kriviti druge a doživjeti loš rezultat u svojoj sredini i Izbornoj jedinici.  Na kraju se treba prisjetiti natpisa koji je Cicko nedavno stavio na prostorije SDS-a u Sokocu citirajući Vukotu ispod njegovog plakata. „Ko izda vjeru za večeru ostaće i bez vjere, i bez večere“! Ove riječi, kao i  primjeri pokojnog Milana Jelića, Gavrila Bobara, željezničara Čede ili poniženog Marka Pavića, koji je primoran da podnose ostavku i poslušnom marioneti Čubri vremenom prepusti stranku, trebao bi poslužiti kao opomena svima onima koji kao muve bez glave lete u Dodikov smrtonosni zagrljaj.

 

Nebojša  Vukanović