palpal

Za samostalnu Srpsku i suverenu Herceg-Bosnu

dodik-inzko-e1334819323985__wide-xxlarge.jpg

Za samostalnu Srpsku i suverenu Herceg-Bosnu

Brojna iskustva u proteklih deset godina govore nam da ne treba pridavati puno pažnje na dimne bombe i zavjese koje vlast neprekidno izbacuje sa ciljem da se skrene priča sa važnih tema i gorućih problema, pa je tako potpuno nepotrebno pridavati veliku važnost besmislenoj Deklaraci o siromašnoj, opljačkanoj, opustošenoj i sve rjeđe naseljenoj privatnoj koloniji koju je na poslednjem saboru usvojio SNSD. U poslednjih desetak godina isprobali smo sva optička pomagala, od durbina do 6D naočara, ali osim Potemkinovih sela iz crvene magle nije se ukazao nijedan najavljeni spasonosni projekat. Zato nakon deset godina apsolutne vlasti tokom koje su mogli raditi šta su htjeli priču o tobožnjem referendumu 18-te il 20 i neke treba shvatiti kao još jednu u nizu neslanih šala i grubih viceva koju vlast „zbija“ na račun sopstvenog dezorjentisanog, omamljenog, opljačkanog i u apatiju utonulog naroda.

I ova Deklaracija, kao i mnogi drugi besmisleni dokumenti, izjave i projekti završiće gdje im je i mjesto – na đubrištu istorije kao spomenik ljudskoj gluposti i srpskom tragičnom usudu da narod nepogrešivo i uporno bira najneodgovornije i najgore koji ga vode u ambis i propast. Jedino što treba da nas brine je to što se u famoznom dokumentu kaže da „Federacija kao teritorijalni entitet bošnjačkog i hrvatskog naroda nastala kao ratni savez za okončanje njihovog sukoba, pokazuje neodrživost bez institucionalno-pravne zaštite i ostvarivanja interesa Hrvata kao malobrojnijeg naroda… Tri teritorijalne jedinice u BiH (i Brčko Distikt) potvrdile bi mirovno određenje o tri konstitutivna naroda. Nova administrativno-teritorijalna organizacija Federacije BiH može konačno i jasno opredjeliti put stabilne i održive BiH u njenim međunarodno priznatim granicama… Neriješeni međunacionalni odnosi u Federaciji BiH kočnica su cijeloj BiH na putu evropskih integracija…“
Sudeći prema stavovima iznesenim u ovom dokumentu, SNSD kroz priču o tobožnjoj samostalnosti Srpske izražava duboku zabrinutost za položaj Hrvata u Federaciji i zalaže se za stvaranje suverene Herceg-Bosne. Svakog normalnog bi trebalo da čudi zbog čega se čelnici SNSD brinu za institucionalno-pravnu zaštitu i interese Hrvata u Federaciji i zalažu za stvaranje trećeg hrvatskog entiteta, a da se nigdje ne spominje i ne izražava zabrinutost za težak položaj malobrojnih preostalih Srba i povratnika koji se još samo u tragovima mogu pronaći u nekim dijelovima Federacije kako bi jedva mogli popuniti Ustavom zagarantovane pozicije.

Zašto SNSD više brine položaj Hrvata u Federaciji, nego težak položaj malobrojnih sunarodnika i povratnika u susjednoj Hrvatskoj, koji su nakon tragičnog pada Krajine pretvoreni u građane trećeg reda koji ne smiju čak ni da se potpišu ćirilicom, a ne da pomisle da naziv nekog popaljenog povratničkog sela napišu svojim pismom. Krajišnici su nažalost zaboravljeni i prepušteni sami sebi, i od matice i od Republike Srpske, a molbe dalmatinskih Srba, koje sam ranije snimao, da uklonim prilog sa svog sajta jer su dobijali prijetnje zbog istine o kojoj su javno progovorili najbolje govori o njihovom tragičnom položaju danas.
Iako je slabo poznajemo i nažalost iz gornih iskustava ne izvlačimo pouke, istorija nas uči da je svako rješavanje međusobnih pitanja i preveliko zbližavanje Bošnjaka i Hrvata na Balkanu, od 1914, 1941, 1991 do 1994. godine, za Srbe imalo tragične posledice. Zato nas mnogo više od besmislene Deklaracije o tobožnjoj samostalnosti trebaju zabrinuti suludi stavovi i opasne igre neodgovorne i otuđene grupacije koja je spremna sve ugroziti i staviti na kocku kako bi sačuvala sopstvenu kožu i ostala na vlasti.

Nakon Dejtona Republika Srpska je de-fakto bila samostalna država koja je imala svoju vojsku, carinu, sudove, graničnu policiju, i da smo imali odgovorne i neucjenjene državnike koji su bili spremni i na vlastitu žrtvu kako bi sačuvali ono što je u ratu skupo i krvavo plaćeno,referendum nam danas, kao ni 2018. godine, ne bi bio potreban. Sveopšta pljačka, negativna selekcija, prezaduženost, kriminal, korupcija, lični i partijski interesi koji su često stavljani iznad kolektivnih, urušili su temelje Republici Srpskoj i ako se nagativni trendovi i dalje nastave umjesto samostalnosti biće doveden u pitanje njen dalji opstanak. Rijetko naseljena, siromašna i opustošena teritorija opterećena bankarskim hipotekama i sa siromašnim i izvaranim stanovništvom koje se bori za goli opstanak, teško se može odbraniti od snažnih nasrtaja i velikih izazova. Zato je umjesto nepotrebnog trošenja i obezvređivanja priče o referendumu potrebno potpuno promijeniti koncept i dosadašnju nakaradnu politiku vođenja Republike Srpske isključivo u interesu otuđene oligarhije i kompradora na vlasti.

Samo ekonomski stabilna Srpska kojom upravljaju najsposobniji i najbolji umjesto najposlušnijih, koja pravedno i odgovorno koristi svoje bogate resurse za razvoj, čuva i umnožava svoje stanovništvo i stara se o svakom pojedincu koga štiti pravna i uređena država, garant je opstanka Republike Srpske do istorijskog trenutka kada može slobodno odlučivati o svojoj samostalnosti ili ujedinjenju sa maticom.
Nebojša Vukanović