palpal

Za načelnika Laketu od HET-a 150 000!?

U Republici Srpskoj sve je umreženo i isprepletano, vlast pokušava da sve poklopi i zarobi, veže za sebe ličnim interesima i ucjenama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nažalost se sa Dodikom i Draganom Lukačem pretvorilo u klasičnu Partijsku Miliciju, koja ne štiti narod i državu od kriminalaca i razbojnika, već štiti Partiju i njene funkcionere od procesuiranja zbog zlodjela i pljačke države, te progoni političke neistomišljenike i protivnike režima koji predstavljaju opasnost za Partiju.

Puno je dokaza pretvaranja MUP-a Srpske u stranačku crvenu  Miliciju, a jedan od njih je svakako zarobljena Policijska uprava Trebinje, koji već godinama kontrolišu Žarko i Siniša Laketa. Žarko je mozak operacije koji je doškolovao i progurao svog srodnika od običnog policajca-pozornika do nasljednika i načelnika PU Trebinje. Da li je Policijska uprava Trebinje nečija prćija, pa da se kadrovska politika vodi unutar porodice Laketa, dodjeljuju i ostavljaju načelnike funkcije u nasljedatvo kao da je porodična kuća i imanje?

Supruga bivšeg načelnika Žarka Lakete, Biljana Laketa, bila je 2016. godine kandidat za odbornika na Listi SNSD-a, pod rednim brojem 9, a vladajuća Partija nedavno je Biljanu postavila za šefa Filijale Zavoda da zapošljavanje u Nevesinju. Prema mojim saznanjima, kćerka Žarka Lakete nedavno je počela da radi u Elektroprivredi Republike Srpske, koju kontroliše Luka Petrović, a firma porodice Laketa „Euro-trans D.O O. Nevesinje“ za manje od godinu dana dobila je preko 150 000 maraka od HET-a i Hidroelektrane Dabar za navodno održavanje puteva.

Naime Hidroelektrana Dabar, koja je u 100%-om vlasništvu HET-a, u aprilu 2018. godine dodijelile su firmi Euro-trans iz Nevesinja 78 285 KM bez PDV-a za održavanje pristupnih puteva. Ubrzo, 20.2.2019. za iste poslove Laketina firma dobila je tender vrijedan 74 175 KM bez PDV-a. Postavlja se pitanje kakvi se putevi održavaju, kad su radovi na gradnji tunela i brane u toku, zašto to ne radi mehanizacija HET-a, i zašto se posao vrijedan preko 150 000 maraka dosjeljuje firmi načelnika Policijske uprave? Da li se radi o klasičnoj zloupotrebi i sukobu interesa, i da li na ovaj način čelnici HET-a kupuju naklonost čelnika policije kako bi se slučaj „Papović“ i drugi predmeti velikog kriminala i korupcije držali u ladici godinama dok ne zastare!? Da li je ovo razlog da Policija ne vidi krupan kriminal i milionske pljačke države i javnih preduzeća, a prati i piše prijave građanima zbog objava na „fejsbuku“ i društvenim mrežama!?

Većinski vlasnik Euro-trans je supruga Žarka Lakete, direktorica Biroa u Nevesinju i visoki funkcioner lokalnog SNSD-a Biljana Laketa, a direktorica firme koja je dobila tendere od HET-a i Hidroelektrana na Trebišnjici je Teodora Laketa, kćerka bivšeg načelnika PU Trebinje Žarka Lakete. Zaključak je prost, i više je nego očigledno da čelnici SNSD-a nagrađuju čelnike Policije jer ih amnestiraju za krupni kriminal, i da se vodi klasična partijska kadrovska politika i u MUP-u Srpske, napreduju i na ključne funkcije postavljaju poslušnici i provjereni kadrovi Partije.

Lakete ne kriju izrazitu bliskost sa čelnicima SNSD-a, što pokazuje i nedavna večera u restoranu Žarka Lakete u Nevesinju, kojoj su osim gazde Žarka i načelnika-pobratima Siniše Lakete, bili poslanici SNSD-a Ilija Tamindžija, Luka Petrović, Staša Košarac, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović…

Zbog svega treba pokrenuti inicijativu za smjenu i udaljavanje iz MUP-a Srpske Žarka i Siniše Lakete, koji bi ako se popravi i ne bude poslušnik SNSD-a, možda ponovo mogao vratiti i biti pozornik u Nevesinju, kao prije desetak godina dok nije završio večernje privatne škole.

 

Nebojša Vukanović