palpal

Vukanova Apelaciju Ustavnom sudu RS protiv naknade za solidarnost

ustavni-sud-rs-sala.jpg

Nebojša Vukanović u zakonskom roku i u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonu o Ustavnom sudu RS podnio Apelaciju za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Skupštine grada Trebinja o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost. Pokušaj nove gradske vlasti da nametne plaćanje posebne naknade privrednicima u Trebinju je neustavan i nezakonit, jer su trebinjska preduzeća diskriminisana i u podređenom položaju u odnosu na privredne subjekte u Republici Srpskoj. Uvjereni smo da će Ustavni sud RS poništiti Odluku Skupštine grada Trebinja od 29.12.2016., kao što je ranije osporena i Odluka Narodne skupštine RS o osnivanu Fonda solidarnosti RS nakon majskih poplava iz 2014. Ukoliko Ustavni sud RS prihvati našu Apelaciju i poništi pokušaj legalizacije reketa, privredni subjekti u Trebinju će sačuvati 4 000 000 KM godišnje, i zato pozivamo sve trebinjske privrednika da ne plaćaju reket Lakiju Lučijanu Petroviću dok Ustavni sud RS ne donese odluku. Apelaciju Ustavnom sudu RS objavljujemo u cjelosti.

USTAVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE
Ulica Kralja Alfonsa XIII 11
78 000 Banjaluka
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina

PODNOSILAC ZAHTJEVA ORGANIZACIJA: ZA PRAVDU I RED – LISTA NEBOJŠE VUKANOVIĆA Ulica Vožda Karađorđa 54 Trebinje

Na osnovu čl. 2, 3. i 4. Zakona o Ustavnom sudu Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj: 104/11) , i članovima 115. i 120. Ustava Republike Srpske podnosim

ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI ODLUKE SKUPŠTINE GRADA TREBINjA O UTVRĐIVANjU POSEBNE NAKNADE ZA SOLIDARNOST GRADA TREBINjA

OBRAZLOŽENjE

Na sjednici Skupštine grada Trebinja održanoj 29.12.2016. godine odbornici su na prijedlog gradonačelnika Luke Petrovića donijeli Odluku o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost Grada Trebinja.
Ovom Odlukom uređuje se posebna naknada za solidarnost po kojoj su sva privredna društva, javna preduzeća i fizička lica koja obavljaju profesionalnu djelatnost i čiji ukupan godišnji prihod prelazi 50 000 maraka obavezna plaćati posebnu naknadu za solidarnost koja se obračunava u visini od od 0,5% ukupnog prihoda. Odluka Skupštine grada Trebinja podrazumjeva da obračun naknade za solidarnost vrši Gradska uprava Grada Trebinja posebnim Rješenjem, te da se posebna naknada plaća do 30.6. tekuće godine.
Ova Odluka objavljena je u Službenom glasniku grada Trebinja broj 15 na strani 45, stupila je na snagu danom donošenja, 29.12.2016. godine, a primjenjuje se od 1.1.2017. godine.
Na istoj sjednici održanoj 29.12.2016. Skupština grada Trebinja donijela je Odluku o osnivanju i Fonda solidarnosti, čije je sjedište u Uluci cara Lazara broj 12, te imenovala članove Upravnog odbora Fonda koji treba da upravljaju sredstvima koja se prikupe na ime posebne naknade za solidarnost.
U obrazloženju Odluke o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost grada Trebinja, kao i na samoj sjednici Skupštine grada Trebinja, gradonačelnik Luka Petrović kao predlagač, kao i sekretar Skupštine grada Trebinja i ostala lica, nisu odbornicima i javnosti dali nikakvo dodatno obrazloženje niti uporište u zakonu na kome je bazirana ova Odluka.
Smatramo da je Odluka o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost od 0,5% ukupnog godišnjeg prometa neustavna i nezakonita, i da je donesena u suprotnosti sa Ustavom Republike Srpske i važećim zakonskim aktima. Lokalne zajednice, a time ni Skupština grada Trebinja, nemaju pravo da uvode posebne vrste poreza i parafiskalne namete svojim građanima i privrednicima jer ih time stavljaju u neravnopravan položaj sa drugim građanima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.
Planirano je da se Odlukom o posebnoj naknadi za solidarnost godišnje od privrednika u Trebinju uzme više od 4 000 000 maraka. Ova Odluka izazvala je veliko ogorčenje i nezadovoljstvo, a mnogi privrednici razmišljaju da izmjeste sjedište firme i privrednih društava iz Trebinja jer su u neravnopravnom položaju, i jer im se novi parafiskalni nameti, porezi i naknade nameću suprotno zakonima i Ustavu Republike Srpske.
U Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini utvrđene su jasne nadležnosti lokalnih zajednica, kantona, entiteta i zajedničkih institucija, i jasno je da lokalne zajednice ne mogu utvrđivati nove vrste poreza i nameta koje treba da plaćaju njihovi građani.

Ovakvim ponašanjem lokalne vlasti grada Trebinja svoje građane stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na druge građane Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, i smatram da je Odluka o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost od 0,5% ukupnog godišnjeg prometa neustavna i nezakonita. Pored toga sam termin solidarnost podrazumjeva da građani i privredna društva dobrovoljno odvajaju novčana sredstva u dobrotvorne svrhe, a ne da im se nameće obaveza plaćanja sredstava u poseban Fond solidarnosti grada Trebinja od dijela njihovog prometa.
Zato tražimo od Ustavnog suda Republike Srpske da poništi i stavi van zakona Odluku skupštine grada Trebinja o utvrđivanju posebne naknade za solidarnost grada Trebinja od 29.12.2016. godine. Takva Odluka Ustavnog suda bi zaštitila jednakopravnost, jednakost, osnovna građanska i ljudska prava građanima Trebinja.

Republika Srpska je Ustavom određena kao Republika kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su taksativno nabrojane u Ustavu BiH. Iz ovog načela proilzlazi da je Republika Srpska u materijalno-finasijskom smislu Republika čije se osnovno ekonomsko-političko uređenje i funkcionisanje zasniva na principima liberalne tržišne ekonomije. Spornom Odlukom Skupštine grada Trebinja urušava se demokratski kapacitet Republike Srpske uz grubu povredu, prekoračenje i zloupotrebu ograničenih nadležnosti jedne lokalne zajednice. Podjsetićemo Ustavni sud Republike Srpske, da je ovaj Sud osporio ustavnost i zakonitost Odluke Vlade Republike Srpske kojom je nametnut tzv „solidarni porez“ svim zaposlenim u Republici Srpskoj nakon tragičnih poplava 2014. godine. Sredstva koja su prikupljena od ovog nezakonitog poreza premašila su iznos od 100 miliona KM. Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske osporio ustavnost i zakonitost Odluke Vlade Republike Srpske, premijerka Vlade Republike Srpske gospođa Željka Cvijanović je apelovala na sve oštećene građane Republike Srpske koji su nezakonito i antiustavno oporezovani, da ne tuže Republiku Srpsku za iznos za koji su oštećeni, jer bi tužbe Republiku Srpsku dovele u nezavidan položaj.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti podnosimo u ime velikog broja građana i privrednika koji su nam se obratili, ali zbog straha od represije državnih organa nisu smjeli da se žale na Odluku Skupštine grada Trebinja i podnesu Apelaciju Ustavnom sudu RS.

Trebinje, 15.2.2017. S poštovanjem,

Nebojša Vukanović,
Predsjednik Za pravdu i red – Liste Nebojše Vukanovića