Vučićevo slovo i uporna miješanja

Na vrlo grub i nediplomatski način predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana održao je slovo srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću o miješanjima u izborne procese, tvrdeći da su se svi, osim njega, miješali u izborne pprocese. O svakom predsjedniku Srbije treba govoriti sa poštovanjem i birati riječi, ali ovaj put Vučić je zaista pretjerao.

Samo držanje slova Ivaniću povišenim tonom i same javne kritike na njegov račun predstavljaju miješanje u izborni proces, jer su RTRS i ostali režimski mediji to iskoristili za višednevnu brutalnu kampanju bez povoda, jer su Ivanić i ostali opozicioni lideri samo izjavili da očekuju da Vučić održi svoju riječ i ne miješa se u predstojeće izbore. Vučić traži od Ivanića da nabroji ko se sve miješao u kampanje, a mogli bi se pobrojati svi osim opozicije u Srpskoj, koja se umiješala samo jednom,u ključnom trenutku, kada je u drugom krugu predsedničkih izbora pozvala glasače porijeklom iz Srpske da podrže Tomislava Nikolića, dok je Dodik godinama bio na suprotnoj strani, snažno podržavao Tadića, istovremeno vrijeđajući Vučića i Nikolića, nazivajući ih pobačajima.

Dodik se 20 godina miješa u izborne procese u Srbiji, još od 5-og oktobra 2000. kada je pisao pismo Miloševiću da se povuče, preko Koštunice, Tadića do današnjih dana. Razlika je samo u tome što više ne drži govore na skupovima već tokom kampanje otvara auto-puteve u Srbiji koje gradi njegov dvorski neimar Stanković. Ako je nekog trebao da prekori, onda je Vučić slovo trebao održati upravo Dodiku, jer on 20 godina kontaminira cijeli region miješajući se iz ličnih interesa kao vegeta u sve, ne samo u izborne procese

Već danima Dodiku stiže vrlo snažna i otvorena podrška iz Srbije, ne samo od lažnih analitičara i brojnih medija koji daju Dodiku i Željki veliki prostor, već i od visokih funkcionera SNS-a, Vulina, Đukanovića, Lažanskog… Najdalje je otišao poslanik SNS-a Đukanović koji je u svojoj emisiji ustvrdio kako tobože opozicija na silu, bez izbora, želi da svrgne Dodika, te kako su lideri opozicije loši ljudi, strani plaćenici, izdajnici i saradnici Bošnjaka i Sarajeva koji žele da unište Republiku Srpsku.

Takve gadosti i brutalne laži ne mogu više da izgovore ni najbliži Dodikovi saradnici, i sramno je što to bez ijednog povoda i dokaza govore visoki funkcioneri Vučićević SNS-a. Posebno je ružno što otvoreno podržavaju one koji su ih do juče nazivali pobačajima i abortusima, a istovremeno grubo vrijeđaju one koji su im pružili podršku u odsudnom trenutku.

Koliko se Vučić miješa u izborne procese u Srpskoj govore Željka i Dodik, koji se danima zahvaljuju predsjedniku Srbije što ih je spasio od bankrota prije dvije godine  sa 50 miliona maraka, kupujući obveznice Srpske po bratskoj kamati od 5%. Srbija je dala Dodiku 50 miliona kredita u odsudnom trenutku, neposredno pred lokalne izbore kada je kasa bila prazna, i tako mu pomogla da se izvuče. Odmah nakon Vučiću pomoć Dodiku stigla je i od MMF-a, koji nas svjesni gura u dužničko ropstvo i okove, i korumpirani vlast podržavaju jer sistematski razaraju Republiku Srpsku.  Da su plate i penzije zakasnile, i da Vučić nije prebacio 50 miliona, sigurno je da SNSD ne bi pobijedio na lokalnim izborima 2016. godine jer bi se ogolila njegova nakaradna politika.. Zajedničke predizborne sjednice Vlade, ceremonije otvaranja autoputeva izgrađenih na kredit, dolasci patrijarha Irineja u Banjaluku uoči izbora, te pomoć opštinama u kojima je SNSD na vlasti, predstavlja otvoreno duvanje vlasti Srbije u Dodikova jedra, i guranje Srpske u uzburkano more, dužničko ropstvo i provaliju.

Podržavati vlast koja je razorila i opljačkala Republiku Srpsku, uništila i zarobila sve institucije, otjerala 400 000 svojih stanovnika i ugrozila same temelje na kojima počiva Republika Srpske, nije ni patriotski ni bratski. Prije nego što dođe u Srpsku i finišu kampanje i ponovo ponizi sebe podržavajući nekog ko ga je vrijeđao i nazivao pobačajem, Vučić bi trebao da razmisli šta bi mu rekao djed i rodbina iz Čipuljića da ga vide kako otvoreno  podržava unuku ustaškog satnika, čiji su saborci spalili Čipuljiće i hiljade srpskih sela, i odgovorni su za stradanje stotina hiljada njegovih sunarodnika? Vjerujem da mu većina Vučića, ali i Srba, tako nešto ne bi oprostila niti zaboravila!

 

Nebojša Vukanović