palpal

Vučićeve slamke spasa Dodiku

Dodik Vucic.jpg

Vučićeve slamke spasa Dodiku

Iako u javnosti tvrdi da je neutralan i da se ne miješa u odnose između dva suprostavljena politička bloka u Republici Srpskoj, više je nego očigledno da Aleksandar Vučić pruža podršku Miloradu Dodiku, što potvrđuju sastanci i zajedničko otvaranje auto-puta u poslednja dva dana. Nakon krize u Narodnoj skupštini RS Vučić se prvo sastao u Beogradu sa Dodikom, a potom ga pozvao da skupa otvore dionicu auto-puta prema Bugarskoj, čime je poslao vrlo jasne signale i poruke. I bez ovoga, dovoljno je pogledati Pink, Informer i ostalu beogradsku štamšu pa da bi se znalo na čijoj je strani Vučić.

Već tri godine Vučić priskače u pomoć Dodiku u ključnim trenutcima, i možda presudno djeluje na razvoje događaja. Tako je Vučić u jeku kampanje za najvažnije opšte izbore, 20-og septembra 2014. godine, predsjedavao zajedničkom sjednicom dvije Vlade u Beogradu, a potom poslao patrijarha Irineja u Banjaluku da poslednjeg dana kampanje otvori sa Dodikom nezavršeni spomenik Stefanu Nemanji i otvoreno pozove glasače i vjernike da glasaju za Dodika (u najmanju ruku je neprimjereno za Crkvu i patrijarha da se bave politikom i otvoreno miješaju u izborne procese) . Uz neke čudne okolnosti, neviđenu zloupotrebu vlasti, javnih preduzeća, medija i resursa, Dodik je odnio tijesnu pobjedu sa svega 1% razlike, a sigurno da je Vučićevo ponašanje presudno uticalo na ključnih 0,5% glasača koji su odlučili izbore. Nakon izbora 2014. godine Vučić je predložio Šukalu i Đorđiću, dvojici poslanika naprednjaka koji su bili tas na vagi, da formiraju Vladu sa Dodikom što je bilo presudno da SNSD opstane na vlasti i nastavi da razara temelje na kojima počiva Srpska.

Pred prošle lokalne izbore Vučić je Dodiku prebacio 60 000 000 maraka kupovinom obveznica, uz bratsku kamatu od 5%, i pomogao vlastima Srpske da izmire zaostale obaveze brojnim kategorijama i tako kupe naklonost birača. Uz to Vučić je sa Dodikom u toku kampanje, 11-og septembra 2016. godine, otvorio kratku dionicu auto-puta Doboj – Prnjavor i aktivno učestvovao u Dodikovoj medijskoj predstavi i promociji koju su uživo prenosile kamere RTRS-a. Dodiku je ova Vučićeva podrška bila veoma važna jer je bio izolovan i pod velikim pritiskom međunarodne zajednice zbog referenduma, a srdačna čestitka Tomislava Nikolića upućena Dodiku nakon izborne pobjede, prije svega u Hercegovini, najbolje pokazuje koliko su vlasti Srbije bile uz SNSD.
Samo 3 godine ranije Nikolić je uz najveće počasti dočekan u Trebinju, postao počasni građanin i zahvalio se opoziciji u Srpskoj na podršci koja mu je omogućila da postane predsjednik Srbije. Prvi operativac SNSD-a u Hercegovini i Dodikova desna ruka vladika Grigorije ne samo da Nikolića nije želio primiti u Hercegovačkoj Gračanici, već je napravio veliki skandal nazivajući predsjednika Srbije benom i neškolovanim magarcom!

I dok je Milorad Dodik aktivno učestvovao u kampanji Borisa Tadića i DS-a na svim izborima i nazivao Tomu i Vučića abortusom i pobačajima, Mladen Bosić je sa druge strane javno pozvao naše ljude u Srbiji da glasaju za Nikolića uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 2012. godine, na kojima je Toma u četvrtom pokušaju odnio tijesnu pobjedu. Teško je procjenjivati koliko lideri iz Republike Srpske imaju uticaja na izbore u Srbiji, ali možda je upravo Bosićev poziv Krajišnicima da podrže Nikolića presudno uticao na promjenu vlasti u Srbiji, i dolazak Vučića na funkciju prvog potpredsjednika, potom premijera a onda i predsjednika Srbije.
Dodik je punih 15 godina vodio prljavu kampanju protiv Vučića i Nikolića, dok su bili u radikalima i naprednjacima, i priklonio im se iz straha tek kada su postali vlast. Bilo je prirodno da Srbija ostane neutralna, ako već nije željela da zaustavi dekadentne procese, i u znak zahvalnosti pomogne opoziciju da napravi zaokret. Smatram da je veoma nekorektno što rukovodstvo Srbije uporno zabija nož u leđima onima koji su im pomogli u teškim trenutcima, i otvoreno podržava režim koji sistemaski razara Republiku Srpsku. Ponašanje je čudnije ako se ima u vidu činjenica da Dodik vodi potpuno suprotno politiku od Vučića, koji se zalaže za istorijski dogovor i pomirenje sa Bošnjacima, te brz proces evropskih integracija i saradnje u regionu.

Kao bivši koordinator svih bezbjednosnih službi Srbije, koje i dalje drži pod dvojom kontrolom, Vučić odlično zna kakav je Dodik i u kakve je sve prljave poslove umiješan, i čudno je što vlasti Srbije nisu željele da pomognu istragu oko Dodikove vile u Beogradu i drugih sumnjiih poslova koji se istražuju, i u koje je umiješan predsjednik Srpske, njegovi partneri, tajkuni i kumovi.
Vučić je svjestan da je Dodik beskrupulozni korumpirani političar koji je stekao ogromno bogatstvo pljačkajući sopstveni narod i Republiku Srpsku, i da je najodgovrniji što je Srpska najsiromašniji, najnerazvijeniji dio Evrope. Ukoliko je Vučić iskreni patriota, onda bi svakako trebao da pomogne oslobađanje građana Srpske teških okova, početak obnove i oporavka države i društva umjesto što podržava tiranina i despota.

Dodik, Lukač i ostala bulumenta odavno su izgubili zdrav razum i moć rasuđivanja, spremni su na sve, a Vučićevu podršku mogu da shvate kao prećutnu saglasnost da protiv opozicije mogu upotrijebiti sva sredstva. Zbog šizogenog režima koji je zarobio i zloupotrijebio sve institucije, stalno podiže tenzije i vodi najprljaviju kampanju protiv političkih protivnika, stvari u Srpskoj lako mogu da se izmaknu kontroli, a svakako da bi i Vučić za to snosio dio odgovornosti. Zbog toga smatram da bi bilo važno da Vučić iskoristi autoritet predsjednika Srbije da pozove Dodika na smanjenje tenzija, poštovanje Ustava, zakona, demokratskih normi, osnovnih ljudskih prava i sloboda umjesto što prećutno odobrava njegovo nasilje, zloupotrebe i opasno neprimjereno ponašanje.

Nebojša Vukanović